Grad

FOTO Tonći Peović počasni konzul kraljevine Švedske u Dubrovniku

KONZULAT SVEDSKA 25

Nakon više od dva desetljeća, ponovno je otvoren počasni konzulat kraljevine Švedske u Dubrovniku na adresi Uz Giman 7a, nadležan za područje Dubrovačko-neretvanske županije.

Večeras je u hotelu Lapad, svečanom ceremonijom, obilježen završetak procesa uspostave Švedskog konzulata. Konzulat je s radom službeno započeo u prosincu 2015. godine, a počasni konzul je Tonči Peović, koji je ujedno i počasni konzul kraljevine Norveške.

Ceremoniji su prisustvovali gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Davorko Obuljen, veleposlanik Švedske u Hrvatskoj Lars Schmidt, te veleposlanici ostalih nordijskih zemlja, suradnici, obitelj i prijatelji počasnog konzula Peovića.

-Mi djelimo dvije vrijednosti s našim nordijskim prijateljima, a to je da smo skromni i da smo snažni. Drago mi je što je gospodin Peović počasni konzul Švedske i Norveške jer ne samo da povezuje nas s njima već i povezuje te dvije prijateljske zemlje – izjavio je prigodno gradonačelnik Andro Vlahušić

Nakon govora gosparu Peoviću kao počasnom konzulu, kćer bivšeg švedskog konzula Maja Polzer, uručila je zastavu kraljevine Švedske koja je trebala visjeti u konzulatu prije više od dva desetljeća kada je on zatvoren.

Švedska u Hrvatskoj ima počasnog konzula u Rijeci za Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Istarsku županija, te u Splitu za Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju. Diljem svijeta Švedska ima 400 počasnih konzula. Oni predstavljaju Švedsku u ime švedske vlade i pomažu veleposlanstvima u različitim konzularnim i gospodarskim aktivnostima te doprinose njegovanju prijateljstva između zemalja.

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist