Aktualno

FOTO Svijet hrli Gospi u Bijakoviće

medjugorje4250

Međugorje, malo mjesto u Hercegovini, proteklih je dana još jednom 'zarobilo' pozornost domaće i svjetske javnosti.

Sve zbog 'novog međugorskog čuda', kako kip Gospe koji svijetli zovu Međugorci, ali i mediji. Kip se nalazi u staroj kući vidjelice Vicke, udaljene oko dva kilometra od središta, župne crkve svetog Jakova.
 
Osim po gužvi i koloni hodočasnika, Vickina kuća se izvana po ničemu ne razlikuje od ostalih u Bijakovićima. Ipak, što joj se hodočasnik više približava, otkriva se njena posebnost. Skalini koji vode do gornje tarace i sobe s Gospom su uski i dozvoljavaju tek po jedan red u koloni hodočasnika, koji strpljivo čekaju svoj red.
 
Talijani, Irci, Jamajčani, Španjolci…tek su neki od naroda koji se jezično mogu raspoznati u toj rijeci ljudi. Što su bliži ulaznim vratima u kuću bivaju sve tiši i ponizniji. Oni koji izlaze iz kuće skrušeni su u molitvi i tišini, puno je emocija, neki i plaču. Svatko od njih na drukčiji način doživljava Gospin lik.
 
Kolona se sporo kreće, jedan mladić požuruje talijanske hodočasnike koji su uzeli malo više vremena za molitvu pred Gospom. Žurba je opravdana, jer stigao je novi autobus hodočasnika i prijeti još veća gužva pred samom kućom.
 
Stojeći na samom pragu sobe zbog gužve treba čekati da netko izađe kako bi idući mogao ući tako da se isprva mogu primjetiti tek ljudi kako mole prema strani sobe u kojoj je smještena Gospa. Kleče ili sjede na kauču, mole krunicu, neki vade svoje mobitele i fotografiraju Gospin kip. U istom trenu su pobožni, ali i znatiželjni, što je sve ljudski i očekivano.
 
Kao što i samo svetište u Međugorju na svakog ostavlja drukčiji dojam, tako je i s Gospinim kipom. Teško je reći tko je od hodočasnika tu zbog molitve, a tko iz znatiželje, tko u potrazi za mirom u duši, a tko u potrazi za 'senzacijom' svijetlećeg kipa. Sigurno je da ih je sve u Bijakoviće privukla Gospa. Novo Gospino čudo, kako kažu Međugorci.

Pročitajte još

[FOTO] NA DANAŠNJIM MISNIM SLAVLJIMA Oproštaj don Roberta od župljana sv. Mihajla

Dulist

Još jedna godina i tuga sjećanja, a nazad se ne može

Dulist

Zbog velikog interesa održat će se još jedna Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist