SportUrednički izbor

[FOTO] SVEČANA 90. OBLJETNICA Orsan je simbol tradicije, predanosti i ljubavi prema moru

Proslava 90 godina Orsana

Svečano obilježavanje 90. obljetnice Jedriličarskog kluba Orsan održano je večeras u kazalištu Marina Držića.

Okupljenima su se u kazalištu obratili predsjednik JK Orsan Denis Orlić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

– Uistinu sam sretan i čestitam svim članovima Orsana na ovoj velikoj i značajnoj obljetnici do koje, vjerujte mi, nije bilo lako doći. Kluba nema bez ljudi, lijepe su jedrilice, ali uzalud ako nema ljudi koji upravljaju time, koji sjede i koji jedre. Spomenut ću brodove od čuvene Bobare, pa preko Južnih vjetrova – Lera, Stravaganza, Outsidera i naravno sadašnjeg Dubrovnika, za kojeg mislim da je dostojno zamijenio Bobaru na našem dijelu Jadrana, pa i šire – rekao je Orlić te istaknuo kako je sretan što može sudjelovati u svemu ovome i što su se trudili kroz ova priznanja pokazati presjek.

– Od gospara Gliba, odnosno Srećka Domjana koji je vršnjak ovog našeg kluba i koji je zadnji živi član Bobare, pa sve do Aleca Cvinara. Napravili smo jedan presjek članstva kojim pokazujemo da moramo, ne samo cijeniti iskustvo i povijest, već i gledati budućnost za koju sam uvjeren da je pred nama – zaključio je.

Jelka Tepšić navela je da je Orsan simbol tradicije, predanosti i ljubavi prema moru koja se prenosi generacijama.

– Klub je kroz svih ovih devet desetljeća pokazao da okuplja zaljubljenike u jedrenje, a ujedno je i mjesto gdje se razvija sportski duh, prijateljstva i vještine koje na neki način nadilaze granice samoga sporta. Veliki je doprinos koji je klub svojim djelovanjem dao, ne samo u razvoju Grada i sporta, već i u promociji Grada, pa i države – rekla je Tepšić.

Dodaje kako je izgradnja hangara za potrebe kluba realizirana uz sudjelovanje Grada Dubrovnika poručivši kako se ulaganja u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu nastavljaju novim kapitalnim projektima, baš kako što je rekonstrukcija i dogradnja klupskih prostora Veslačkog kluba Neptun.

Nadalje je župan Dobroslavić istaknuo kako je devedeset godina veliki broj.

– Očekujemo i da će postojati još dugo u budućnost. Orsan ima svoju mladost i svoj polet te vjerujem u njegov daljnji i uspješan rad. Sjećamo se uspjeha od Popare do pokojnog Andra Kneževića, pa sve do danas kada ponovno imamo uspješne sportaše. Prije par dana je županijska zajednica sporta dodijelila nagradu Alecu Cvinaru. To je zaista način kako se u sportu radi i napreduje. Nama je na ovom dijelu Hrvatske i Jadrana važno spajanje sporta s morem i to Orsan radi na najbolji mogući način – završio je župan.

Nakon govora premijerno je prikazan i film o povijesti Orsana od osnutka 1933. godine do danas. Nakon završetka prikazivanja su dodijeljena priznanja istaknutim članovima u znak priznanja za dugogodišnji rad i doprinos klubu te institucijama koje su uz klub.

Članovi kluba koji su dobili priznanja su Srećko Domijan, Dobrimir Biočina, Alec Cvinar, Davor Dužević, Jadran Gamulin, Boris Glisović, Srđ Jakšić, Ivo Kličan, Niko Kmetović, Tonči Kordić, Vedran Kosović, Ivo Kvestić, Ivo Maslać, Marinko Mikulandra, Marko Prosenica, Denis Vukas i Periša Zakarija.

Institucije koje su dobile priznanja su Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Hrvatski jedriličarski savez, Dubrovački savez športova, Zajednica športa Dubrovačko-neretvanske županije, Ronilački klub Dubrovnik, Veslački klub Neptun, Jedriličarski klub Cavtat, Jedriličarski klub Hydro, Pomorsko športska udruga Peliška jedra, Vaterpolo klub Jug te Plivački klub Jug.

U sklopu programa nastupila je i Klapa Staglin iz Slanog s prigodnim glazbenim repertoarom.

 

Pročitajte još

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist

Španjolska osvojila Euro!

Dulist

Završen 10. Dubrovnik DUB Bowl

Dulist