DuList IN

[FOTO] Ston iznova u znaku Festivala soli

festival soli 2024 3

U četvrtak je počeo središnji program Festivala soli 2024., koji će trajati sve do nedjelje na više lokacija u Stonu! Na svakom koraku gradića čiju je povijest obilježila sol – bijelo blago ovoga kraja, oznake su Festivala soli koji vole i domaći, i strani posjetitelji. Zvijezda drugog dana središnjeg programa, dakako uz sol, je motar!
Jadranka Ničetić vodit će gastro radionicu ‘Motar – biljka koja voli sol’ večeras od 19 sati u Solani. Sigurno poznajte motar grmoliku samoniklu biljku debelih mesnatih listova, aromatičnu i ljekovitu. Ovo slano, aromatično, divlje povrće s okusom mora i mogućnosti spravljanja motara predstavit će Jadranka Ničetić, osoba koja od zaborava čuva tradicionalne recepte našega kraja. Kako se motar može spraviti kao slani prilog ili glavno jelo, čak i u slatkom obliku kao sirup, doznajte večeras!
Zabava je zajamčena i na ‘Let’s salt the party’ od 21:00 sat u Solani uz nastup DJ Zhajo i koktele s okusom motara i soli by Duje! Barmen Duje upoznao je i za volio motar, poigrao se cukarom i motarom, spravio sirup, dodao mu gin i tonik, poprskao cvijetom soli kreiravši samo za ovu priliku poseban koktel SALT ‘M’ TWIST po cijeni od samo 5 eura!
I večeras će se održati vođena tura po Solani i gradu Stonu naslovljena ‘Pričaj mi… o soli i Stonu’ s početkom u 18:00 sati. Kostimirana šetnja kroz povijest Stona sinoć plijenila pozornost slučajnih prolaznika i izmamila veliki pljesak svi sudionika na kraju – vrijeme je proletjelo, moglo se čuti! Početak obilaska i večeras je u Solani, a kotizacija (donacije Udruzi Amorette) 7 eura. Obvezne su najave (predbilježbe) jer je broj mjesta ograničen na 35 sudionika. I večeras, i sutra održat će se i radionica ‘Vadimo sol’ – vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston od 19:00 sati. Na oba događanja potrebno se prijaviti na e-mail: festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže.
U produkciji Doma Marina Držića jučer su održani ‘Razgovori s umjetnicima – Likovni simpozij Komarda Art Park’ u Tvrđavi Kaštio. Predstavili su se polaznici likovne radionice Doma Marina Držića za odrasle ‘Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha’ s radovima nastalim na radionici. Otvorenje upravo te izložbe upriličeno je od 20 sati u Kaštelu uz uvodne riječi kustosice Doma Marina Držića Valerije Jurjević te predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Vedrana Kosovića. Uz to, Dom Marina Držića jutros od 10 sati vodi i radionicu za najmlađe ‘Držićeva stonska priča – mozaik’ u Solani.
Još jedno izdanje programa ‘Wine, Salt & Jazz Night’ u suradnji s Event Labom Dubrovnik upotpunilo je prvu festivalsku večer. Uz Blusound trio u Solani se mogla kušati posebna ponuda pjenušaca vinarije Vukas i kamenice braće Lazić, ali i druga lokalna vina. Opuštena atmosfera, dobra kapljica i slastan zalogaj bili su divan završetak prvog dana središnjeg dijela festivalskog programa!
Ove dane nikako ne treba zaobići Eko Placu – sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava uz radno vrijeme od 9:00 do 13:00 te 18:00 do 21:00 sati. Vrijedi kušati i posebne festivalske menije koje su četvrtu godinu za redom osmislili stonski i pelješki restorateri i vinari te će ih nuditi tijekom cijelog festivala – popis je dostupan na webu: https://festivalsoliston.com/eno-gastro-dani-festivala-soli/.

Pročitajte još

Koncertom dobitnice Grammyja Nicole Zuraitis otvoren 2. Ponta Lopud Jazz Festival

Dulist

GARDEN TERRACE&BAR Novo hit mjesto u srcu cavtajske rive!

Drugi dan Ponta Lopud Jazz Festivala nastavlja s velikim imenima u svijetu jazza

Dulist