Kultura

FOTO//SJEĆANJE NA VELIKANA ‘Da je Tonko bio vaterpolist, bio bi sidrun koji donosi prevagu’

MOZAIK komemoracija KMD Lonza

Komemoracija za nedavno preminulog velikana hrvatskog glumišta Tonka Lonzu održana je ovog ponedjeljka u Kazalištu Marina Držića.

-Tonko je bio moj kolega, ali prvenstveno moj profesor. On je, ne samo mene, već i mnoge druge djelatnike u teatru doveo do toga da rade dobar posao koji rade danas. Volim usporediti njegov život s vaterpolom, jer da je Tonko bio vaterpolist, on bi bio teški sidraš, onaj koji donosi prevagu i zabija golove – poručio je dubrovački režiser Ivica Kunčević.

-Tonko Lonza je bio dio Dubrovačkih ljetnih igara od 1953. godine kada je nastupio s 23 godine u Goetheovom ‘Orestu’. Njegova posljednja uloga bila je u Vojnovićevom djelu ‘Na taraci’ i to ona kao gospara Lukše. Rekla bih da je taj put bio vrlo simptomatičan za njega jer je odmah na početku stekao status mladića i umjetnika koji i više nego obećava, a upotpunio je to obećanje ulogom gospara Lukše koja je sjedinila njegove etičke i umjetničke vrijednosti – poručila je intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski.

Podsjećamo, bard hrvatskog glumišta, gospar Tonko Lonza preminuo je 23. prosinca 2018. godine u 88. godini života. Svoju prvu ulogu na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvario je 1953. godine. Od tada pa do 2010. godine kada se kao gospar Lukša u Vojnovićevoj ‘Na taraci’ u režiji Joška Juvančića pojavio posljednji put na festivalskim pozornicama, Tonko Lonza je na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvario gotovo trideset različitih uloga od kojih su mnoge amblematske. Bio je i redoviti profesor scenskog govora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, odgojivši generacije glumaca. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad među kojima se izdvajaju Nagrada Vladimir Nazor, Nagrada hrvatskog glumišta i Orlando za životno djelo.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist