Kultura

[FOTO] Sjajan program ovogodišnjeg Midsummer Scene festivala

Konferencija za medije Midsummer festival 2023 13

Pred nama je deveta sezona Midsummer Scene festivala, a program je Dubrovčanima predstavljen ovog ponedjeljka na konferenciji za medije.

Ovogodišnji festival posvećen je mjuziklima i svjetskim klasicima, a trajat će od 22. lipnja do 6. srpnja 2023. godine. Od četvrtka, 22. lipnja na tvrđavi Lovrjenac, čak trinaest puta igrat će mjuzikl ‘Put oko svijeta u 80 dana’ Jules Vernea, u režiji Sean Aite i skladbama Lea Elsa.

-Dramaturg Sean Aita napravio je adaptaciju romana ‘Put oko svijeta u 80 dana’, dok je Leo Elso bio zadužen za glazbu. Jako smo sretni da imamo mjuzikl i da ga je Dubrovnik dobio te da je još k tome na engleskom jeziku. U svega devedeset minuta mjuzikla ćemo obići cijeli svijet – naglasila je izvršna producentica Darija Mikulandra Žanetić.

Mikulandra Žanetić se zahvalila Turističkoj zajednici grada Dubrovnika, kao i bojnim sponzorima, bez čije podrške ne bi uspjeli proteklih devet godina.

-Izdvojila bih još jednu svjetsku praizvedbu, a radi se o solo mjuziklu, divnoj priči koja je započela prije godinu i pol dana s Goranom Karanom. On je tada pisao tekst i rekao da ima nešto što će biti izrazito zanimljivo, što je kazališnog tipa i o čemu je on oduvijek sanjao. Ove zime konačno je završio svoje djelo ‘Ljubav je fer’. On će sam biti ogoljen na sceni, gdje će glumiti i pjevati. Uz pomoć gitariste izvest će 16 novih pjesma, a upravo mi radimo produkciju te svjetske praizvedbe koja će zasigurno sljedeću zimu putovati po Hrvatskoj – istaknula je Mikulandra Žanetić.

Vrsni pijanisti Matthew Mayer, Matej Meštrović i Antonija Pacek povest će nas na glazbeno putovanje koncertom Piano Maniacs Triathlon, koji će se održati 30. lipnja u Kneževom dvoru.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović istaknula je koliko je sretna što može dati podršku Midsummer Scene festivalu te objasnila važnost samog festivala, koji se nastavlja na koncepciju Dubrovačkih ljetnih igara.

-Grad Dubrovnik festival podržava od njegovih začetaka zato što zaista vjerujemo da je riječ o kvalitetnom programu koji nadopunjuje kulturnu produkciju grada Dubrovnika, a posebno imajući na umu da nam donosi dramski program na engleskom jeziku. Moram reći da se festival nastavlja na koncepciju Dubrovačkih ljetnih igara, gdje oživljava vanjske prostore. Festival njeguje od početka i suradnje, a posebno s našim ustanovama u kulturi poput Dubrovačkih muzeja i Doma Marina Držića – rekla je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

Direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković ukazao je na punu podršku i suradnju koju Turistička zajednica pruža već od početka nastanka Midsummera.

-Midsummer Scene festival je kvalitetan teatarski događaj u Gradu, a osim toga i na engleskom je jeziku, što nama nedostaje. Kolegice se nađu u brojnim problemima u izvedbi i organizaciji, ali se zaista trudimo biti tu uvijek na raspolaganju i od pomoći. I dalje ćemo nastaviti ovu suradnju, ali i pokušati je proširiti – istaknuo je direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković.
Kreativni direktor Filip Krenus predstavio je tim koji sudjeluje u realizaciji projekta Midsummer Scene festivala.

-Glumica Rhianna Goodwin igra otprilike 20 uloga i svira četiri instrumenta, zatim Juliana Barros, Juliana Harriesa, Leo Elso, koji je ujedno zadužen i za glazbu te ja sam, koji također igram u predstavama. Naši stalni suradnici su Alexandar Mondecar, Nikola Kapidžić i Roberto Surace – kazao je kretivni direktor Filip Krenus te najavio redatelja Sean Aitu.

-Iznimna mi je čast biti ponovno u Dubrovniku, kao i to što sam bio zadužen za režiju romana ‘Put oko svijeta u 80 dana’. Imamo divan kreativni tim s kojim je vrlo jednostavno raditi na svim predstavama – rekao je redatelj i dramaturg Sean Aita.

Kompozitor i glumac Leo Elso istaknuo je kako se zaljubio u Lovrjenac prvi put kada ga je vidio prošle godine. Odmah je znao da će on biti odlično mjesto za mjuzikl, što je i predložio te je njemu zatim pripala čast napisati ga.

Midsummer Scene završava posebnim događanjem, a to je Držićeva izvedba Novele od Stanca na engleskom jeziku.

-Mi želimo postići one prozore u svijetu i one projekte koji su afiramacija hrvatske kulture kroz Marina Držića. Cjelovito izdanje prijevoda Dunda Maroja na engleskom jeziku u prijevodu Filipa Krenusa kojeg postavljamo 2019. godine na kazališne daske pod nazivom ‘Uncle Maroje’, rodio je nove suradnje. Cjelovito djelo Novela od Stanca prevedeno je također na engleski jezik. Prije dva mjeseca smo bili gosti na Shakespeareovom festivalu u Yorku, gdje smo predstavili cjelovito izdanje Novele od Stanca, a bilo je upriličeno i dramsko čitanje. Brojne kritike pokazale su kako su to jedne od najboljih stvari koje su se dogodile na Shakespeare festivalu. Svi projekti koje radimo s Midsummer festivalom čine jedan neizostavni dio kulturno-umjetničkog proizvoda – zaključio je ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

Pročitajte još

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist