Grad

FOTO Prije 25 godina osnovana je postrojba HRM Dubrovnik

hrm 25 godina 291016 naslovna

 Prigodnim programom u subotu u Dubrovniku obilježena je 25. obljetnica osnivanja postrojbe Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik, a zamjenik zapovjednika HRM-a Milan Blažević tom prilikom je istaknuo kako se mora odati počast svim poginulim suborcima i prisjetiti se značaja te postrojbe u Domovinskom ratu.

U jutarnjim satima položeni su vijenci i odana počast svim poginulim braniteljima na gradskom groblju Boninovo, a potom i pred brodom Sveti Vlaho na Batali, a u 11 sati uslijedio je mimohod i koncert orkestra HRM-a ispred Crkve svetog Vlaha u povijesnoj jezgri. U 12 sati u palači Sponza upriličen je svečani prijem gostiju kao i dodjela zahvalnica.
– Moramo odati počast svim našim prijateljima, poginulim suborcima i damo potporu svima koji su ovdje jer moramo evocirati uspomenu na sve što se dogodilo, posebno osnivanje HRM-a u Dubrovniku. Znamo što je tada Odred naoružanih brodova značio u izoliranom gradu, to je bila jedina žila kucavica za spas velikog broja stanovnika Dubrovnika i pružanje pomoći braniteljima koji su bili u samom Dubrovniku – rekao je Blažević.
Predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik Želimir Čizmić istaknuo je kako je ponosan na svaki dan proveden u HRM-u.
– Meni je HRM Dubrovnik kao treće dijete, osjećam se ponosno na svaki dan koji sam bio u HRM-u i na sve ove dane koje sam proveo kao veteran. Obilježavamo 25 godina od osnivanja postrojbe Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik. Moramo se prisjetiti tih dana, kada je jedna grupa ljudi samoinicijativno osnovala postrojbu koju smo sami nazvali Hrvatska ratna mornarica. Poslije smo se javili zapovjedniku Letici koji nas je formalno svojom zapovjedi učinio dijelom HRM-a. Na to smo izuzetno ponosni i dan danas – rekao je on.
Na svečanom prijemu dodijeljena su i priznanja i zahvalnice Gradu Dubrovniku, Dubrovačko – neretvanskoj županiji, Glavnom stožeru OSRH, kao i gostima iz Austrije, Slovenije, te udruzi lađara Krilo.
Dubrovački Mješoviti odred mornaričkog desantnog pješaštva ustrojen je 31. listopada 1991. godine i sudjelovao je u obrani Dubrovnika, Elafita, u oslobođenju Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Konavala i zaleđa. Kroz odred je prošlo 1100 pripadnika, a njih 14 poginulo je u obrani Hrvatske.

Pročitajte još

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist

ZAHVALNICE ZA VJERNOST Francuska obitelji Cailliot 20 godina ljetuje u obitelji Njirić u Zatonu

Dulist