Grad

FOTO Predstavljen Dubrovnik iz snova

page

Inozemni stručnjaci i profesori danas su u zgradi DURA-e predstavili Viziju grada Dubrovnika, prezentaciju koja čini sažetak svih predavanja i radionica održanih tijekom Trećeg dubrovačkog energetskog tjedna u sklopu kojeg se održala međunarodna inicijativa ‘Roadshow’.

Naime, Grad Dubrovnik je proteklog tjedna ugostio stručnjake i profesore s Tehnološkog sveučilišta u Delftu te arhitektonskih fakulteta u Belfastu i Sieni, koji su održali niz edukativnih seminara na temu održivosti Dubrovnika te primjene novih tehnologija u njegovom daljnjem razvoju.

Profesori dr. Craig l. Martin (Delft University of Technology), Greg Keeffe (QUB), Andy van den Dobbelsteen (TUD), Ewoud Vos (KEMA Nederland b.v.), dr. Han Vandevyvere (VITO), Riccardo Pulselli (University of Sienna) i dr. Goran Krajačić (FSB Zagreb) problemski su pristupili području Gruža te napose preopterećenoj osi između luke Gruž i stare gradske jezgre za koju su osmislili niz potencijalnih inovativnih i održivih mjera koje bi riješile probleme prometne funkcionalnosti i boljih uvjeta života na tom području.

Jedan od predavača, Andy van den Dobbelsteen je, uz popratne vizualizacije, predstavio rezultate postignute tijekom proteklog tjedna i mjeseca.
– Mogu reći da je Dubrovnik jedno od boljih mjesta po dostupnim izvorima energije koje smo posjetili – rekao je van den Dobbelsteen te dodao da Dubrovnik trenutno manje koristi obnovljive izvore energije u odnosu na ostatak Lijepe Naše.
– Ipak, Dubrovnik ima veoma povoljnu klimu za energetsku učinkovitost i ogroman potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije kao što su sunce, vjetar, valovi, biomasa itd. Veliki izazovi za infrastrukturu i održivost Gruža, a i cjelokupnog grada, su ogroman broj ljudi tijekom ljeta, polucija velikih brodova (pogotovo kruzera) te oslanjanje mahom na fosilna goriva u prometu – zaključio je van den Dobbelsteen.

Nazočni stručnjaci i profesori su zaključili da mjere koje predlažu nisu futurističke, već realne te da se uz neke arhitektonske i reforestacijske mjere Gruž može napraviti energetski učinkovitijim i ugodnijim mjestom za život. Iznijeli su zanimljivo potencijalno prometno rješenje za potez luka Gruž-Pile. Ono se sastoji u preusmjeravanju automobilskog prometa iz Gruža prema Pilama sa sadašnjeg pravca na pravac oko grada. Osim toga, inozemni profesori su predložili izgradnju isključivo tramvajske linije i paralelne biciklističke staze sve od Gruža do stare gradske jezgre.
Zanimljivo je da su se predavači dotakli kontroverznog projekta izgradnje golf terena na Srđu te ustvrdili da sadašnji projekt ne predstavlja izgradnju održivih golf terena. Zaključili su da bi se izgradnjom nekoliko vjetrenjača za proizvodnju energije golf na Srđu mogao učiniti održivim i učinkovitijim.

Inače, Roadshow predstavlja međunarodnu inicijativu koja tvori sastavni dio projekta City-zen.
Grad Dubrovnik je ugošćivanjem Roadshow-a postao dijelom međunarodne inicijative koja čini sastavni dio projekta City-zen te se nakon Belfasta, Amsterdama i Izmira pridružio odabranom društvu europskih gradova. Roadshow ukazuje na probleme zagušenja u gradovima te potiče na obnovljive izvore energije te uključenost i kooperaciju svih dionika i tehnološke inovacije.
Rezultate dobivene kroz rad na Trećem dubrovačkom energetskom tjednu, članovi Roadshow-a će sljedeći tjedan predstaviti predstavnicima Europske komisije u Amsterdamu.

Viktor Matić

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist