Kultura

FOTO “Palimpsest za Grad” Dubravke Lošić

ugd losic4087

Monografska izložba „Palimpsest za Grad (1986.-2013.)“ s podnaslovom Četvrto čitanje Dubravke Lošić otvorena je ovog petka u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

– Palimpsest za Grad autoričina je posveta izložbe gradu Dubrovniku. Svojevrsno polaganje i uslojavanje teksta na već ispisano. Infiltracije i emitiranja novih značenja koja astaju preslagivanjem ciklusa. Pobuđivanje itertekstualnosti – kada se u kazanom i novim okolnostima, ono što je desetljećima nastajalo – neutralizira i novom gestom i novim artefaktima biva uzbuđeno u uznemireno novom akustikom. Četvrto čitanje je užitak u pisanju ovog teksta koje se iznova po četvrti put u metaforičkim i značenjskim preobražajima likovne sinkakse Dubravke Lošić.- istaknula je uz ostalo na otvaranju izložbe kustosica izložbe Margarita Sveštarov Šimat. 
 

Na izložbi autorica je predstavila  izbor svojih dosadašnjih ciklusa koji se dovode u interakciju s prostorom Umjetničke galerije Dubrovnik: instalacije, slike-objekte, kolaže, dijelove scenografije. Posjetitelji tako mogu vidjeti gigantizirani osammetarski metalni sag postavljen na pročelju Galerije, peterometarske kule iz postave opere Adel Mara u HNK Splitu, izbor iz serije Rozarija koje umjetnica kontinuirano radi od devedesetih godina do danas, serije Marionete (1988.-2013.), Veliki trkači (2007.-2010.), Ptice (2004.-2007.), Krajolici (2007.), Kalamote (1996.-2007.).

Pročitajte još

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist