Zanimljivosti

FOTO Ovako se bori za Kraljicu đardina!

dubrovacki djardin izlozba 1

Udruga Dubrovačka naranča u suradnji sa srednjom umjetničkom školom Luka Sorkočević provodila je projekt “Dubrovački đardin u školskom vrtu”, čiji je cilj bio potaknuti uređenje školskog dvorišta te doprinjeti povećanju svijesti djece, mladih i ostalih građana o vrijednosti autohtone biljke dubrovačke ljute naranče – Kraljice dubrovačkih đardina.

Mediteransko područje ima svoj specifičan način življenja, kako smo i mi dio mediteranskog kulturnog areala, dio smo i osebujnog načina življenja – življenja na otvorenom, poručuju iz udruge.

Projektne aktivnosti koje su proveli jesu kreativne radionice na kojima je izrađena maketa dvorišta, ali i oslikane jastučnice na kojima će učenici sjedati u svom dvorištu. Provedene su i edukativne radionice o značaju dubrovačkih đardina u javnom životu dubrovčana, korisnim i ukrasnim biljkama koje su se sadile u renesansnim dubrovačkim vrtovima, ali i interaktivna radionica “Šetnja kroz đardine unutar gradskih zidina” gdje su učenici otkrili rajske vrtove u srcu grada kako bi dobili inspiraciju za uređenje svojeg dvorišta.

Završna aktivnost projekta uređenje školskog dvorišta uz stručni nadzor krajobraznog arhitekta, sadnja ljutih naranča u centralnom dijelu dvorišta, te postavljanje učeničke izložbe o samom projektu u  dvorištu škola, provedena je tijekom jučerašnjeg dana.

Projekt “Dubrovački đardin u školskom dvorištu” je financirala Zaklada Adris te Grad Dubrovnik, Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist