Dvojezična monografija ‘Malostonski zaljev – kraljevstvo kamenice’ predstavljena je ovog petka stonskoj publici. Izrađena je s ciljem isticanja vrijednosti prirodne i povijesno-kulturne baštine Malostonskog zaljeva i sa zadatkom promicanja školjkarstva kao važne gospodarske djelatnosti ovoga područja.
Sadržajno bogato i atraktivno opremljeno izdanje podijeljeno je u sedam tematskih cjelina, a neupitnu znanstvenu i stručnu relevantnost knjige na njezinih 345 stranica jamče zastupljeni autori: prof. dr. sc. Nenad Jasprica, dr. sc. Mirna Batistić, dr. sc. Valter Kožul, dr. sc. Jakša Bolotin, doc. dr. sc. Irena Ipšić, Vedran Kunica, mag. ing. maricult. i Josip Žuvela, prof.
O tome kako se došlo do ideje izdavanja monografije govorio je jedan od njenih autora Vedran Kunica.
No, posebno je naglasio kako u izradi monografije nisu sudjelovali samo njeni autori, već i brojni stanovnici ovog područja.
-Dio ljudi podijelio je svoja sjećanja iz djetinjstva, iz svog radnog vijeka. Podijelili su svoj život i utkali svoje iskustvo unutar ove knjige. Dio njih su cijeli svoj radni vijek proveli unutar školjkarstva i sudjelovali u cijelom procesu razvoja ove gospodarske grane kroz 20 stoljeće – rekao je Kunica te napomenuo kako posljednje poglavlje ove knjige sadrži fotografije iz obiteljskih albuma čuvane generacijama, a koje slikovito prikazuju način života kroz minula desetljeća.
-Sama ideja monografije nastala je kroz naš prethodni projekt, a to je priprema dokumentacije za Europsku komisiju za oznaku izvornosti malostonske kamenice. To je projekt s kojim smo krenuli 2015. godine, a 2020. smo dobili oznaku – rekao je Kunica te istaknuo kako se tijekom tog razdoblja trebalo dokazati zašto je malostonska kamenica posebna i zašto je bolja od drugih.
-Tijekom tog procesa, dok smo prikupljali potrebne materijale, shvatili smo da je ogromna količina arhivske građe, istraživanja i dokumentacije disperzirana u različitim smjerovima i praktički je nedostupna većini ljudi. Odlučili smo stoga sva ta znanja objediniti u jedno djelo – rekao je dalje te istaknuo kako je najveći izazov bio o čemu pisati i tko će pisati, no ne zbog oskudnosti materijala i potencijalnih autora. Upravo suprotno.
– Bogatstvo Malostonskog zaljeva je toliko da ne može biti tema samo jedne monografije. Ovo je samo mali osnovni dio, ono najznačajnije o prirodnom i povijesno-kulturnom bogatstvu ovog zaljeva i njegove tradicije. Pokušali smo kroz sedam poglavlja prezentirati osnovne stvari, a zanimljivo je da ova monografija ima široki raspon ciljeva – od znanstvenog dijela koji za svrhu ima vrednovanje i zaštitu Malostonskog zaljeva, dok njezina dvojezičnost daje i mogućnost promocije ovog zaljeva, školjkarstva i same malostonske kamenice – rekao je.
Potom je prošao kroz poglavlja monografije, unutar koje se našao i dio o ribarstvu i bogatstvu ribljih vrsta, s nizom starih fotografija, ali naravno i dio koji se dotaknuo bogatstva školjkaša u Malostonskom zaljevu.
-Raznolikost školjkaša je nevjerojatna – rekao je između ostalog Kunica.
Korz monografiju saznat ćete sve i o flori i vegetaciji obalnog i priobalnog dijela Malostonskog zaljeva, s osvrtom na njegove specifičnosti u odnosu na slične ekosustave na istočnoj obali Jadrana. Možete zaroniti i podmorje i upoznati organizme koje ne vidimo golim okom, a temelj su ekosustava i školjkarstva. Tu je naravno i poglavlje o povijesnom pregledu uzgoja kamenice u Malostonskom zaljevu od vremena Dubrovačke Republike do danas, ali i pregled tehnologija uzgoja kroz povijest. Naravno, nije se izostavio ni dio koja nas vodi kroz priču o malostonskoj kamenici u gastronomskom smislu.
Recenzentica knjige, doc. dr. sc. Jasenka Maslek smatra da je monografija svojevrsni hommage višestoljetnom suživotu čovjeka i prirode, odnosno čovjeka i kamenice, ljudskom postojanju i trajanju kroz vrijeme.
-Kamenica nije mogla dati previše, ali je čovjek znao koliko mu je dosta. Uzajamnim davanjem i primanjem, uz svijest o posebnosti prostora u kojem obitavaju, čovjek i školjka ovdje nam se predstavljaju u svojem najraskošnijem izdanju. Postignuto je to zalaganjem i upornošću Udruge stonski školjkari i pod uredničkom palicom Irene Ipšić i Vedrana Kunice. Na taj način tiskano je znanstveno djelo kakvo Malostonska kamenica i zaslužuje i koje vrhunsko i originalno, jedinstveno i neponovljivo – rekla je Maslek. Najvećom vrijednošću ove knjige drži – fotografije.
-I stare požutjele i one novije, raznobojne fotografije, ocrtavaju iste žuljevite tragove, dokazuju da iza svega stoji čovjek i njegov trud, ista ljubav utkana je u taj mikrosvijet koji je postojan i darežljiv, a ipak tako krhko nježan i osjetljiv. Osobito su dojmljive fotografije snimljene u podmorju koje prikazuju floru i faunu – kazala je Maslek.
Doc. dr. sc. Irena Ipšić istaknula je kako je monografija namijenjena svima koji se na bilo koji način bave znanstvenim i stručnim promišljanje razvoja Malostonskog zaljeva, no, prvenstveno je namijenjena svim stanovnicima ovog područja, ali i široj domaćoj i stranoj javnosti.
-Dvojezičnost teksta, kao i digitalno izdanje zasigurno će omogućiti širok pristup i trenutnu dostupnost praktički svima koji su zainteresirani. Vjerujem da će to rezultirati profiliranom turističkom promocijom ovog jedinstvenog područja i njegove gastronomije u kojem kamenica zauzima središnje mjesto. Jednako tako nadam se da će se potaknuti svijest o nužnosti održivog razvoja i zaštiti ovog autentičnog lokaliteta – rekla je Ipšić te napomenula kako su oni koji su u prošlosti promišljali o ovom prostoru bili svjesni njegove iznimne vrijednosti, ali i njegove ovisnosti o utjecaju iz bliže i dalje okolice.
-Svijest o Malostonskom zaljevu kao iznimnom lokalitetu i području pogodnom za uzgoj školjkaša postoji već stoljećima, a uzgoj kamenica dokazano ima svoj višestoljetni neprekinuti kontinuitet – rekla je Ipšić te iznijela podatak kako je kamenica kao luksuzna namirnica bila na jelovnicima najsvečanijih državnih gozbi, ali i privatnih trpeza.
-Nerijetko je bila sastavni dio poklona koje su predstavnici dubrovačkih vlasti poklanjali tijekom svojih diplomatskih misija. U moderno doba nametnula se kao kraljica gastronomije, a zbog svoje iznimne kvalitete i kao autentičan brend dubrovačkog područja – zaključila je.
Predsjednica Udruge Stonski školjkari Marija Radić istaknula je kako je potrebno raditi na očuvanju Malostonskog zaljeva te njegove stoljetne tradicije.
-Monografija je od početka dobra ideja i potez. Njome se zabilježila ta stoljetna tradicija, o kojoj mogu više saznati i domaći i stranci – rekla je. Dodala je Radić i kako se na godišnjoj razini zabilježi proizvodnja od oko milijun i 200 tisuća komada kamenica.
Izradu ove vrijedne monografije inicirala je Udruga Stonski školjkari u okviru projekta ‘Školjkarstvo u Malostonskom zaljevu – prirodno bogatstvo, kulturna baština i način života’, koji je financiran iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru FLAG natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 3.1. ‘Potpora razvoju male turističke infrastrukture i usluga povezanih s ribarstvom i akvakulturom’ FLAG-a Južni Jadran.