Grad

FOTO DuList u điru dubrovačkim Sudom

sud spisi katastar sudnica 1

Povodom obilježavanja Europskog dana pravosuđa, Dubrovački Sud otvorio je svoja vrata i dopustio nam da se prošetamo i malo bolje upoznamo s radom Suda.

-Županijski sud je u pretežitom dijelu sud drugog stupnja, što znači da se uglavnom bavi žalbama na odluke nižih sudova.Postoji prvostupanjsko sudovanje koje je za teža kaznena djela, ali i neke prvostupanjske prekršaje. Nadležnost je do prošle godine bila samo odlučivanje o žalbama na presude općinskih sudova naše županije. Međutim izmjenom zakona, mi sad na drugom stupnju odlučujemo o žalbama i odlukama od svih prvostupanjskih sudova na području cijele Hrvatske. Na taj način poboljšan je sustav u kojem određenom sucu dođe određeni predmet. Sustav je poboljšan i uvođenjem e-spisa preko kojih se digitalnim putem uvode u informatički sustav koji odabire suca i na taj način se spriječava bilo kakvo utjecanje na tu odluku – poručila je predsjednica Županijskog suda Josita Begović.

-Općinski sud u Dubrovniku u svojoj nadležnosti ima Dubrovnik te Općine Konavle, Župa, Primorje, Ston, dio Pelješca, Korčula i Metković. Predmeti koji dolaze na Općinski sud su podijeljeni u rad sucima putem spomenutih e-spisa. Na taj način svi su suci pravilno opterećeni. Predmet koji dolazi iz Konavala na taj način neće završiti kod suca u Metkoviću. Sud se bavi raznovrsnim tužbama i predmetima, na primjer suđenje u sporovima naknade štete, ometanje posjeda, pitanjima vlasništva, obiteljskog zakona, razvodima braka i brojnim drugima. Naravno sud se bavi i kaznenim predmetima – pojasnila nam je predsjednica Općinskog suda u Dubrovniku Kate Brajković.

Kroz naš ‘đir’ sudom saznali smo i da Županijski sud ima jednu sudnicu te su slučajevi, odnosno predmeti koji prođu obradu završavaju na vijeću od 3 suca i uglavnom su zatvoreni za javnost. Obišli smo i zemljišnoknjižni odjel te Prekršajni sud. Zanimljivo, broj prijava na Prekršajnom sudu je iz godine u godinu – manji! Također smo saznali da se većina prijava kojima se sud bavi uglavnom o0dnosi na tipičnu dubrovačku boljku, promet. Naš vodič je bila viša sudska savjetnica Renata Matković.

Kako je izgledao naš đir Sudom pogledajte u fotogaleriji.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist