Kultura

[FOTO] DRUGA SAMOSTALNA IZLOŽBA Na slikama Miha Baće svi se smiju – i more, i kopno, i ljudi

miho bace izlozba sponza 2023010

Neuobičajeno otvaranje izložbe priredio je u ponedjeljak navečer u Sponzi samouki slikar, glazbenik te doktor trgovačkog prava Miho Baće. Uz ritam ljetne glazbe za koju se pobrinula Petra Ratković te uz čašu pjenušca, Sponza je na trenutak postala dijelom Baćinih motiva s platna. Riječ je o njegovoj drugoj samostalnoj izložbi u jedinstvenom ambijentu ove palače.

Najprije su glumci Nikola Baće i Maro Drobnić, držeći u rukama dubrovačke tjednike, naravno i DuList, recitirali stihove Enesa Kiševića, Josipa Pupačića i Manuela Altolaguirre. Tako su sve prisutne uveli u svijet razigranih, živopisnih Baćinih kolorita iz dobro poznate mediteranske matrice motiva, rekao je Mihov prijatelj Ivica Puljić te uputio sve u smisao njegovih slika, umjetnosti, ljeta…

-Sam autor sažeo je ideju izložbe riječima: ‘Ljeto. Radi se o najjednostavnijem, a s druge strane najmotivirajućem fenomenu koji pokreće ljude. Govorimo o malom životu jer je ljeto u tom pogledu posebno, u odnosu na sve ostalo. Ljeto je nepogrešivo, sveto, i kratko traje. Ovo je ljetna priča nastala u zimskom razdoblju, na Kantafigu. Petnaest djela nastaje kao u snu, u trenutku kada svi iščekuju i sanjaju ljeto. Jer, veselimo se slobodi koje pruža ljeto, svakome na svoj način, sreći koju svatko može odabrati, a sve to na platnima prikazano razigranim ljetnim aktivnostima. Pokreti su u skokovima sinkronizirani, baš kao i boje – koje su ključne. I ne postoji neki posebni simbol koji implicira ljeto. Jer ovo i nisu slike koje prikazuju dio ljeta, nego njegovu sveukupnost. Svatko od nas može prepoznati u ovim slikama i sebe i svoje male skrovite poste. Baš to će vam izmamiti osmijeh na lice i u zimskom razdoblju. Jer na slikama Miha Baće kao da se svi smiju – i more, i kopno i ljudi – naglasio je među ostalim Puljić.

Pročitajte još

Bajka ‘Crvenkapica i zločesti vuk’ oduševila najmlađe u Parku Gradac

Dulist

[FOTO] Epidaurus Cavtat Festival već 18 godina oživljava jug Hrvatske kroz umjetnost!

Dulist

[FOTO] ‘SNOVI’ ISPUNILI DVOR U nedjelju završni koncert!

Dulist