Kultura

[FOTO] ‘ĐKĆ X’ Otvorena izložba Zorana Đukića u Galeriji Otok

Izlozba ZORAN DUKIC DKC X Galerija Otok Art Lazareti 0

U Galeriji Otok otvorena je izložba ‘ĐKĆ X.’, dizajnerskog studija đkć, Dubrovčanina Zorana Đukića.

Ova mini-retrospektiva daje kritički pogled na prvih deset godina djelovanja agilnog dizajnerskog studija te prikazuje izbor nekih od njihovih najvažnijih radova, ponajprije u području dizajna vizualnih identiteta, oblikovanja knjiga i publikacija te dizajna signalizacije.

Kustos izložbe Marko Golub predstavio je okupljenima izložbu.

– Izuzetno sam uzbuđen što smo ovdje na ovom jako važnom mjestu, i zbog činjenice što je solidan dio izložbe pregled zadnjih 10 godina studija đkć. A govori, ne samo o manifestacijama poput Dubrovačkih ljetnih igara, već i o nizu programa i publikacija vezanih za same Lazarete – naveo je Golub.

– Ono što je mene uvijek oduševljavalo kod Zorana u njegovim radovima je činjenica što je to rijedak spoj dizajnera koji je istovremeno i pametan i kritičan, koji ima osjećaj za prepoznavanje stvari, da ih vidi i pretvori u priču. A uz to zna napraviti stvari i atraktivnim, to je rijedak spoj. Njegova pamet je sigurno dijelom i stvar sredine. Upravo Lazareti sa svojih skoro 40 godina tradicije su mjesta koja su izuzetno važna jer se na njihovom duhu napajaju takve pametne glave – dodao je Golub, a njegov tekst o ovoj izložbi možete u cijelosti pročitati OVDJE.

Inače, opus Zorana Đukića veći je od ovog predstavljenog večeras – kao što je napomenuo i kustos, ova izložba obuhvatila je samo posljednjih 10 godina njegove samostalne karijere u ĐĆK. Tako je primjerice prije 12 godina Đukić napravio potpuni dizajn tjednika DuLista kojeg redakcija i danas primjenjuje.

Na samoj izložbi, među predstavljenim projektima nalaze se plakati i identiteti velikih manifestacija poput Adventa Zagreb i Festivala svjetla, Art radionice Lazareti, institucija kao što je Sveučilište u Splitu, publikacije nezavisnih izdavača poput Multimedijalnog instituta i Kulturtregera, kao i brojni drugi radovi. Izložba će ostati otvorena do 23. kolovoza, a organizira je ARL u partnerstvu s HDD-om.

Pročitajte još

NA MLJETSKOM FESTIVALU Paljetkov ‘Haiku iz bolnice’ u Tišljarićevoj režiji

Dulist

Izložba o ‘Maršalki’ u nedjelju na Srđu

Dulist

Otvorenje izložbe Josipa Ivanovića ‘Od auta do kaosa’ u atriju Palače Sponza

Dulist