Kultura

[FOTO] DANI EUROPSKE BAŠTINE Izložba ‘Novootkriveni epidaur’ otkriva fragmente rimske keramike

muzeji3

Povodom Dana europske baštine u petak, 6. listopada 2023. godine u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala otvorena je izložba „Novootkriveni Epidaur: terra sigillata s cavtatskih lokaliteta.“

Cilj ove izložbe bio je predočiti nalaze fine rimske keramike koja se ujedno naziva i terra sigillata, čiji su fragmenti pronađeni na više lokacija u Cavtatu: na arheološkom lokalitetu Rat, u vrtu Hotela Supetar, na mjestu Hotela Albatros te u Zorinoj i Supilovoj ulici. Za potrebe ove izložbe izrađen je i model peći u kojoj se terra sigillata proizvodila.

Pronađeni fragmenti od iznimnog su značaja za interpretaciju i dataciju spomenutih lokaliteta. Ukazuju na društveno-ekonomske potrebe samog Epidaura, upućuju na njegove trgovačke veze i govore o svakodnevnom životu stanovništva.

Ravnateljica Muzeja i Galerija Konavala Antonija Rusković Radonić predstavila je autorice izložbe Helenu Puharu i Sanju Pujo te je u uvodnom dijelu istaknula važnost Dana europske baštine koje Muzeji i galerije Konavala obilježavaju svake godine u svim muzejskim jedinicama. Autorica izložbe Helena Puhara posjetiteljima je približila značaj ove izložbe pri razumijevanju šire slike društva antičkog Epidaura.

Mnogobrojni posjetitelji su nakon izložbe nastavili druženje i raspravu o cavtatskoj keramici uz tratanje u klaustaru samostana. Izložba će biti otvorena do kraja ove godine u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju.

 

Foto: Muzeji i galerije Konavle 

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist