AktualnoŽupanija

FOTO/ DAN ŽUPANIJE ‘Podigli smo se iz pepela i danas smo među najboljima!’

dan zupanije laureat01

Svečana sjednica skupštine Dubrovačko-neretvanske županije povodom blagdana Svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dana Dubrovačko-neretvanske županije održana je u petak ujutro u Kazalištu Marina Držića.

Nagrade Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo pripale su glazbeniku Oliveru Dragojeviću i književniku Stjepanu Šešelju. Nagradu Dubrovačko-neretvanske županije za iznimna postignuća dobili su predsjednik udruge Rina Mašera Petar Baničević, KUD Metković i Narodna glazba Smokvica, a Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu dr. sc. Vlado Onofri i Hrvatska glazba Potomje.

-Prve godine od nastanka županije bile su obilježene mukotrpnim oporavkom od teških razaranja nanesenih agresijom i okupacijom dijelova županije. Državnim programom obnove i marljivošću naših ljudi podigli smo iz pepela stradala područja. Vratili smo turizam, ojačali poljoprivredu, osnovali sveučilište, izgradili luke, popravili ceste. Tako smo, unatoč ratnim štetama, uspjeli sustići najnaprednije regije i danas smo u krugu pet najuspješnijih županija. Među najboljima smo u korištenju fondova EU te gospodarenju pomorskim dobrom. Ostvarujemo iznimna postignuća u turizmu, a Dubrovnik se ravnopravno nosi sa svjetskom turističkom elitom. Gradimo konačno i Pelješki most – izjavio je tom prilikom župan Nikola Dobroslavić.

-Nezaposlenost je među najnižima u Hrvatskoj, demografsko stanje bolje je od hrvatskog prosjeka, a nema ni znatnijeg iseljavanja – napomenuo je Dobroslavić, a kao planove za budućnost naveo izgradnju autoceste kroz županiju, brzu cestu do zračne luke Čilipi te kongresni centar.

-Vlada RH s jednakom pažnjom pristupa svim krajevima Hrvatske. Na jugu, su suradnji sa županom, gradonačelnicima i načelnicima, realiziramo velik broj projekata. Županija ima velik potencijal i nadprosječno je razvijena. Pripremili smo i novi Zakon o otocima, a premijer je najavio da ćemo najesen predstaviti novu otočku politiku – rekla je izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

-Županijski teritorijalni ustroj omogućio je razvoj i današnje uspjehe. Do pred dvadeset godina ova je županija bila razrušena, ali se oporavila poput Feniksa te je danas u samom vrhu. Od prvog smo se dana zalagali da ovaj prostor bude samostalna regionalna jedinica, što je preduvjet daljnjeg razvoja – istaknuo je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i saborski zastupnik Branko Bačić.
-U posljednjih godinu dana Dubrovačko-neretvanska županija jakoje napredovala, posebno s najboljom turističkom sezonom u povijesti. Postali ste jedna od najatraktivnijih svjetskih destinacija, a razvijate se i kroz infrastrukturu, poljoprivredu i zaštitu okoliša. Naravno, najveći projekt je Pelješki most koji će povezati županiju – rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

-Dubrovnik kao središte zainteresiran za ravnomjeran razvoj svakog kutka županije – izjavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, dok je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg naglasio kako je Dubrovačko-neretvanska županija pokazala jasnu viziju razvoja.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio Stjepan Šešelj.

Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, podpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica te državni tajnici, pomoćnici ministara i saborski zastupnici, kao i predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskog zbora i brojni drugi.

Svečanosti je prethodilo odavanje počasti poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskoga rata, proglašenje najuspješnijih županijskih sportaša i prigodan kulturno-umjetnički program na Stradunu. Proslava će biti zaključena večernjim koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik te sutradan svetom misom i koncertom županijskih puhačkih orkestara ispred crkve sv. Vlaha.

Pročitajte još

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist