Aktualno

[FOTO] DAN POBJEDE Plenković: ‘Oluja je temelj hrvatske slobode’

CEBALO

Tradicionalnom budnicom ulicama Knina u subotu ujutro počela je svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. Zbog najavljene kiše i lošeg vremena središnji program se održavao na glavnom gradskom trgu koji je dijelom natkriven, umjesto na stadionu NK Dinara. Iz istog razloga je odgođen i letački program, kako piše Večernji list.

Predsjednik Zoran Milanović tijekom svog govora je istaknuo kako je pobjeda bila velika i teška.

-Istina treba biti izrečena u cjelini, hrvatska pobjeda je omogućila Daytonski mirovni sporazum. Bez poraza tadašnjeg neprijatelja ne bi bilo ništa id francuskih i britanskih bombardera koji su uzaludno udarali po neprijatelju nekoliko tjedana. Kao svoju dužnost vidim da to cijelo vrijeme ponavljam, da bi sami sebe više poštivali – rekao je Milanović.

– Hrvatska je rat vodila pametno, ljudi koji su vodili rat bili su lukavi – rekao je.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je 28 godina prošlo od Oluje, ključne operacije u Domovinskom ratu, prekretničke operacije koja je označila kraj projekta veliko-srpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku, donosi Večernji list.

-Osloboditi tada ogroman dio okupiranog područja nakon uspješnih operacija prije Oluje značilo je vratiti Hrvatsku u normalan život. Hrvatski branitelji utkali su sebe u hrvatsku povijest, u hrvatsku slobodu i demokraciju – rekao je premijer Plenković.

– Jasno poručujemo svima, osobito onima koji su to jučer govorili, Oluja je temelj hrvatske slobode, Hrvatska nikada nikome neće dopustiti na Oluju, na hrvatske branitelje, vojnike i policajce – rekao je Plenković.

Srbiji je poručio kako Hrvatska nikad neće prihvatiti optužnice protiv onih koji su sudjelovali u Oluji.

– To tako neće ići – rekao je.

Uz brojne državne dužnosnike, ovom su događaju prisustvovali i zamjenik župana DNŽ Joško Cebalo te pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević. Cebalo je na svom Facebooku podijelio fotografije iz Knina te napisao:

-‘Hvala im na svemu, slobodni smo ljudi’. Čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja! Živjela Hrvatska.

Olujom, uz akciju Bljesak ključnom za završetak Domovinskog rata, oko dvjesto tisuća hrvatskih vojnika oslobodilo je više od deset tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, čime je završio krvavi rat. Nakon akcije Oluja je ostala okupirana još samo istočna Slavonija koja je vraćena mirnom reintegracijom bez vojnog djelovanja. Oluja je počela u svitanje 4. kolovoza te je trajala svega 84 sata, a oslobođeno je oko 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Foto Joško Cebalo

Pročitajte još

TAKSISTI HUMANITARCI Novo udruženje Taxi i Uber vozača Grada Dubrovnika

Dulist

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist