Zanimljivosti

FOTO: APEL EKO OMBLIĆA ‘Pomozimo skloništu na Žarkovici!’

omblici23

Mladi ekoaktivisti Eko omblići u eko parku u Mokošici obilježili su Međunarodni dan životinja pod motom ‘Kućni ljubimci su naši veliki prijatelji’.

– Bilo je jučer živahno u Eko parku Ombla u Mokošici jer su gotovo svi koji su došli na druženje donijeli svog kućnog ljubimca, netko psa, netko kornjačice, zečeve, papigice. Pored okupljanja i edukativnih minuta o važnosti i ugroženosti životinja mladi ekoaktivisti su imali i likovnu radionicu na temu „Moj kućni ljubimac“ gdje je svatko nacrtao svog ljubimca ili najdražu životinju… – javlja Jadranka Šimunović.
Stručni žiri je izabrao i nagradio najbolje likovne radove, a njihovi autori su Marija Baselli, Lara Miloslavić, Simona Hančević, Adrian Nešić, Matijana Matković, Jana Drezga i Matias Klopka.

Nakon izbora najboljih likovnih radova, mladi ekoaktivisti – volonteri zajedno s odraslim volonterima uputili su glasni eko apel: pomozimo svi skloništu pasa i mačaka na Žarkovici.

– Ne može u 21. stoljeću dozvoliti takvo ponašanje prema životinjama i to u poznatom turističkom i kulturnom Dubrovniku. Rješenje skloništa na Žarkovici treba se žurno iznaći! Inače, Međunarodni dan životinja obilježava se svake godine 4. listopada, s naglaskom na suživot ljudi i životinja i ulozi životinja u prirodi. Ovaj dan je prvi put obilježen tijekom konvencije ekologa u Firenci 1931., kako bi se upozorilo na ugroženost životinjskih vrsta, a prerastao je u događaj posvećen brizi za životinje – ističe Jadranka Šimunović.

Napominje i kako svaki dan izumre između 50 i 150 životinjskih vrsta, a najugroženiji su morske kornjače, tigrovi, slonovi, kitovi, gorile, pande… Uzrok ugroženosti životinjskih vrsta je ponajprije čovjek.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1897. Na Korčuli rođen kipar Frano Kršinić

Dulist

Australska influencerica upozorava na pravila odijevanja na hrvatskim plažama

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist