Aktualno

[FOTO] FILIP I JELE RUŠČIĆ SLAVE ZLATNI PIR Pedeset godina ljubavi, razumijevanja i poštovanja

filip i jele ruscic zlatni pir 2 1

Nema nam ništa draže nego dobiti vijest kako još jedan bračni par slavi pedeset godina zajedničkog života. Kao i uvijek, rado ćemo zapisati koju lijepu riječ o događaju, ali se i vratiti unatrag nekoliko godina te se s njima prisjetiti što je sve činilo tih pola stoljeća braka.

Filip (Neno) Ruščić i Jele Ruščić (rođ. Škrabo) ove su subote proslavili svoj zlatni pir. U gruškoj crkvi se obilježila znakovita obljetnica, sa svetom misom zahvalnicom i obredom obnove bračnih zavjeta. Crkvenu svečanost pjesmom uveličao je i Mješoviti katedralni zbor.

filip i jele ruscic zlatni pir 5

U istoj, župnoj crkvi sv. Križa Filip (Neno) i Jele, uplovili su u bračnu luku 8. travnja 1972. godine. Vjenčanje je održano u krugu bliže i dalje rodbine, susjeda i dragih prijatelja, dok je svečani objed bio u tada poznatom restoranu na vrhu robne kuće Minčeta.

Pedeset godina zajedničkog života bilo je ispunjeno svakidašnjim malim i velikim životnim stvarima. Kao i kod većine bračnih parova život je donosio uspone i padove, krize i probleme, ali je uvijek više bilo onih ljepših i pozitivnijih momenata. Jer, sve loše nastoji se zaboraviti koliko je to moguće, a sve lijepo pamtimo i pohranjujemo kao dragu uspomenu.

filip i jele ruscic zlatni pir 1

Kad ste okruženi dobrim ljudima, susjedima i prijateljima, u zdravom obiteljskom okružju i atmosferi, lakše je gledati u budućnost, nadati se dobromu, a isto tako znati živjeti u sadašnjosti. Kad se na zemlji stoji čvrsto s obje noge, onda se životne kockice lakše poslože na svačiju radost i zadovoljstvo, riječi su kojima opisuju svojih zajedničkih pola stoljeća braka.

Upoznali su se kao srednjoškolci i susjedi
Filip (Neno), rođen u Dubrovniku 1951. i Jele, rođena u u Zaton-Dolima iste godine, upoznali su se kao srednjoškolci i kao susjedi. Živjeli su doslovno kao susjedi krajem 60-tih godina prošlog stoljeća u gruškom TUP-ovom naselju. Jednako tako zajedno su pohađali ondašnji ŠUP (Škola učenika privrede), on zanatsko-bravarskog smjera, ona trgovačkog. Tako su im se spojili životni putevi, rodila se ljubav koja se uskoro okrunila brakom i zajedničkim životom. Godine 1973. dobili su sina Stijepa. Sada imaju još nevjestu Mariju i dvije unuke Maru i Katarinu.

Oboje su bili zaposleni u dubrovačkim tvrtkama – Filip (Neno) čitav radni vijek u Luci Dubrovnik, a Jele je započela raditi u ondašnjoj Budućnosti pa zatim u Dubrovkinji sve do umirovljenja. Visoko kvalificirani strojo-bravar i trgovkinja-blagajnica uredno su odradili svoj životni staž i sad su umirovljenici.

Umirovljenički dani
Svoje umirovljeničke dane provode u Dubrovniku, žive u Raguzei u svom stanu od 1976. godine. Svakodnevnicu im uveseljavaju unučad, aktivno sudjeluju u njihovom odgoju i pomažu koliko god mogu.
Filip (Neno) je čitav život ljubitelj ptica i poznati uzgajivač, ali i doživotni počasni predsjednik dubrovačke udruge za zaštitu i uzgoj ptica. I danas uživa u svom hobiju i veselom cvrkutu kanarinaca.
Jele je vrsna domaćica i izuzetna kuharica, uvijek je voljela i imala skoro zaboravljene starinske hobije kao što su vezenje, pletenje, kukičanje, izradu goblena, tapiserija… I danas to isto voli i tome posvećuje svoje slobodno vrijeme. Njihov dom je česta stanica za prijatelje i susjede, nema dana da ne bude barem jedna vizita i ugodno druženje s dragim ljudima.

Međusobno razmijevanje i poštovanje
Kao uspjeh dugogodišnjeg braka i općenito zajedničkog života, prije svega vide u međusobnom razumijevanju i poštovanju. Kad se ljudi vole i poštuju onda je lako naći zajednički jezik u svim životnim situacijama. I svađa i konfrontacija je dobrodošla ako će biti plodonosna, ako će uroditi zajedničkim kompromisom i biti bez posljedica. I jedna stvar koja je svakako jako bitna, treba biti vedra duha i pozitivnog razmišljanja. To čovjeku daje dodatnu energiju i tjera ga kroz život na najbolji mogući način. Ne treba posustajati kad stignu problemi i poteškoće, kako govore, nego se osobno potrudit’, pouzdat’ u Božju pomoć i zaštitu, u svoje najmilije i sve onda može riješiti i skladno živjeti.

Ad multos annos (Na mnogaja ljeta)

Sretno i blagoslovljeno im bilo, veselo do 60. obljetnice!

Čestitke šalje i redakcija DuLista!

Pročitajte još

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist