Aktualno

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu događaj godine za Hrvate izvan Hrvatske!

festa sv. vlaha bruxelles2

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu proglašena najznačajnijim događajem godine za Hrvate izvan Hrvatske! Ovu titulu briselska Festa ponijela je na dodjeli Večernjakove domovnice, koja se održala u Bad Homburgu
Naime, u kategoriji ‘Događaj godine’ Večernjakova izbora za prestižnu nagradu Večernjakova domovnica, Festa Sv. Vlaha u Bruxellesu prema izboru stručnog žirija proglašena je najznačajnijim događajem godine za Hrvate izvan Hrvatske. Nagradu je preuzeo predsjednik Matice hrvatske Bruxelles Hrvoje Butigan koji se zahvalio na deseto godišnjoj suradnji Dubrovačko-neretvanskoj županiji i županu Nikoli Dobroslaviću, Fenix magazinu i Večernjem listu te svima koji su glasali za Festu sv. Vlaha.
Matica hrvatska u Bruxellesu u suradnji s Dubrovačko–neretvanskom županijom organizira od 2014. godine Festu sv. Vlaha te je ove godine obilježena jubilarna 10. obljetnica. Festa tradicionalno započinje čitanjem proglasa feste ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule u Bruxellesu. Kao i u Dubrovniku ispred crkve sv. Vlaha, i ispred katedrale u Bruxellesu, proglas feste čitaju briselski festanjuli. Također, kao i u Gradu sv. Vlaha, puštaju se golubice kao simboli slobode i mira. Nakon svečanog otvaranja, u kapelici katedrale služi se sv. Misa, a potom održava tradicionalni vjerski obred blagoslova grla – grličanje. U sklopu svečanosti organizira se i humanitarna Večera od Kandelore. Ove godine Festu je uveličala i Klapa Kaše te predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije koji su bili obučeni u narodne nošnje Dubrovačkog primorja, Župe Dubrovačke, Konavala i Neretve. U sklopu Feste održana je i konferencija o životu i djelu hrvatskog znanstvenika, intelektualca te velikana Ruđera Boškovića.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist