Hrvatska

Evo što je Marić istaknuo na današnjoj press konferenciji

butkovic maric peljeski most 11

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je najbolje vrijeme za njegovo povlačenje iz Vlade jer su ostvareni svi najvažniji ciljevi u području javnih financija te istaknuo da za sada nema dogovoren novi radni angažman. Na press-konferenciji nakon sjednice vlade Marić je rekao da će izvjesna odluka Ecofina o ulasku Hrvatske u eurozonu idući tjedan biti “točka na i” njegova angažmana u vladi te da su time zaokružena postignuća vlade u području javnih financija, prenosi Index.hr.

Marić je obraćanje počeo oko 12:30. Komentirao šest i pol godina mandata.
– Ovo nije bila laka odluka. Prije šest i po godina uzeo sam ovu ulogu, drugu najvažniju ulogu u mom životu, nakon uloge oca – rekao je Marić – smatram da je cilj svih ekonomskih politika jedan jedini, to je bolji život. Sve ostalo je u funkciji tog cilja – rekao je.

– Neka naša postignuća se danas čine zdravo za gotovo, kao da su došli na lak način. Nije baš tako. To je iziskivalo jako puno napora, odricanja, rada i sreće u konačnici. Početak mandata, ja sam bio dosta svjestan s obzirom na ranija iskustva u državnoj upravi, uzevši u obzir i situaciju tada da je potrebno djelovati brzo – takođeer je dodao.

– Izazovi s kojima smo se tada suočili, prvo je bio proračun, a to je bio prvi proračun sa zamrznutom rashodnom stranom. To je bio signal hrvatskoj i stranoj javnosti. Poruka tim proračunom je bila da ova vlada misli ozbiljno. Proračun je sigurno dao veliki doprinos –  dodao je.

Govorio je i o poreznoj reformi.

– Plenković me od prvog dana podržavao, sve što sam predlagao je postajalo inicijativa vlade. Taj prvi korak je na jedan kvalitetan način zaživio. Sjećam se kad sam išao prezentirati MMF-u i kreditnim agencijama da zemlja s rastućim javnim dugom predlaže smanjivanje poreza. Do tada je bila praksa povećanje poreza – istič Marić.  Onda se dotakao i korone koja je paralizirala svjetsko gospodarstvo pa tako i Hrvatsku.

– U sebi imam osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa što sam svih ovih godina bio dio tima koji je ovo sve napravio. Isti taj osjećaj mi kaže da je ovo najbolji trenutak za ovakvu odluku. Nema nikad dobrog trenutka za ovakvu odluku, ali kad uzmem sve okolnosti, smatram da je ovo najbolji trenutak – rekao je.

– Poruka građanima, Hrvatska na međunarodnom planu stoji bolje nego ikad, to nisu moje riječi, to je izvješće Europske banke”, kaže dalje – jednostavnije, Hrvatska je sad otpornija na sve krize koje će doći – zaključio je.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist