Grad

EU PARLAMENTARKA IVANA MALETIĆ Potencijal se treba prepoznati u malim proizvođačima

Ivana Maletić

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić održala je danas u Samostanu svete Klare konferenciju ‘Mogućnosti korištenja EU fondova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’.

Konferencija je primarno namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ostalim proračunskim korisnicima, poduzetnicima, nevladinom sektoru te pravnim i fizičkim osobama zainteresiranim za tematiku EU fondova.

– Kroz savjetovanja dajemo niz primjera uspješnih projekata iz drugih članica EU i ukazujemo i budimo maštu i kreativnost što se sve može napraviti i na koji način se europski novci povlače rekla je Ivana Maletić te dodala kako su dosad mogli vidjeti po županijama male ciljane intervencije kod definiranja projekata, a onda im oni daju uputu kako je važno staviti širi kontekst da se jasnije vidi što su ciljevi.

Savjetovanja služe za povezivanje općina, gradova i županija kao jedne vertikalne linije u svim segmentima društva, dakle uključujući poduzetnike, neprofitne organizacije, znanstvenike, mlade i da se na taj način zajedno utvrde snage i glavni strateški potencijali i komparativne prednosti.

Pametna specijalizacija

Europska unija odlučna je provesti značajnu reformu Kohezijske politike s ciljem daljnjeg povećanja učinka i omjera uloženog i dobivenog. Jedan od glavnih stupova te reforme je Pametna specijalizacija. Razvoj strategija istraživanja i inovacija utemeljen na ovom konceptu jedan je od zahtjeva koje treba ispuniti za pristup Strukturnim fondovima od 2014. godine.

– Od 2016. godine novci se bez Pametne specijalizacije neće moći koristiti, a da bi je imali spremnu, moramo sad na njoj raditi upozorila je Maletić. Potencijal se treba prepoznati u malim proizvođačima koji će se povezati na razini općine, grada i županije kroz potporne institucije u koje je Unija volja ulagati.

– Puno županija vidi prednost u zdravoj hrani, a konkretno projekt koji se želi realizirati ovdje je navodnjavanje čitavog neretvanskog područja da što više ta proizvodnja bude veća i jača, pogotovo što se tiče turizma i turističke sezone koja se ako igdje, može ovdje snažno dogoditi kroz cijelu godinu kazala je Maletić te dodala kako su ovo područja u koja treba svakako investirati i osmišljavati daljnje projekte.

Također je rekla kako ova županija ima najviše predispozicija za različite festivale, natjecanja pogodne za kreativne industrije koje su sada hit u Europi.

Nedostaci na nacionalnoj razini

Nedostaka ima više, no eurozastupnica Maletić osvrnula se na par njih.
– 450 milijuna eura koja imamo od 1. srpnja 2013. planiraju se potrošiti do 2016. Vlada mora biti svjesna da potrošiti te novce za Hrvatsku znači gotovo pa bankrot jer ćemo mi to dat u europski proračun uplatiti preko 12 milijardi kuna. To je četiri puta više uplatit nego što ćemo dobiti, a to nije cilj kohezijske politike.

Nedovoljna ulaganja u pripremu projekata su također veliki problem na koji se EU zastupnica osvrnula.
– Vlada se postavlja kao da donosi novce, a na lokalnim jedinicama je da razviju projekte i te novce potroše. To je potpuno krivo postavljanje jer mi imamo pravo na te novce kao članica EU jer uplaćujemo jako puno novaca u njihov proračun. Drugo, ulaganje u projekte mora biti financirano i potpomognuto od strane središnje države u RH jer je 90 posto svih prihoda na razini države, a samo je 10% na razini županija, gradova i općina rekla je Maletić te dodala kako je jako loša stvar i to što se strateški ne osmišljavaju dokumenti na način da se krene od općina, županija i gradova na način da se uoči gdje oni vide svoju spezijalicaziju i prednosti i da se to onda harmonizira na razini države.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako su europski fondovi gotovo jedini dostupni i realni izvor financiranja projekata za koji se županija jako dobro pripremila kroz regionalnu razvojnu agenciju.

Već sada koriste pretpristupne fondove, a prijavili su 13 projekata ukupne vrijednosti više od 450 milijuna kuna koji su između ostalog namijenjeni za škole i sportske dvorane.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist