Aktualno

ELEKTROTEHNIČARI SLAVE 56. GODINA MATURE Rodilo se zajedništvo koje nikad neće prestati!

elektrotehnicari obljetnica orsan 2

Maturanti prve elektrotehničke škole, generacija 1965. godine, ponovno su se okupili povodom proslave 56. obljetnice mature. Prisjetili su se lijepih dana iz srednjoškolskih klupa u koje su prvi put sjeli prije 60 godina.

– Ponosni smo što smo završili elektrotehničku školu, a znanjem i radom izgrađivali domovinu Hrvatsku. Počeci su bili turbulentni. Bili smo prvi polaznici ove škole, bez programa i vizije. Program se stvarao kroz naše školovanje, najviše zahvaljujući stručnim inženjerima na polju elektrotehnike iz redova privrede Dubrovnika, koji su imali viziju što treba ovoj školi, i kako znanjem osposobiti buduće elektrotehničare jake struje, koji će kasnije naći zaposlenje u industrijskoj grani privrede ovog Grada – rekao je Dubravko Kovačević, jedan od maturanata.

– Naime potreba za suvremenije opremanje brodova raznim novim navigacijskim uređajima i drugom opremom, te želja da se pomorski kadar što bolje osposobi, dovela je do otvaranja Elektrotehničkog odjela na Pomorskoj školi u Dubrovniku. Međutim, zbog raznih okolnosti nije se mogao otvoriti elektro odjel koji bi školovao brodske elektrotehničare, pa je taj odjel odmah nakon osnutka preorijentiran u Elektrotehnički odjel jake struje, u kojem su se školovali elektrotehničari jake struje. Ovaj odjel je prvih godina svoga postojanja zadavao školi mnogo poteškoća, kako onih kadrovske prirode, tako i materijalne, zbog opremanja elektrolaboratorija i elektroradionice. Trebalo je proteći šest godina da bi se stvorili svi potrebni zakonski preduvjeti za službeno otvaranje ovog odjela i njegovu verifikaciju. Tako je ovaj odjel verificiran tek rješenjem Republičkog sekretarijata za kulturu, prosvjetu, fizičku kulturu broj: 1503/1 od 1967. i rješenjem broj 0684-203 od 1961. Odjel je radio po programu školskog centra za elektrotehniku i strojarstvo u Zagrebu. Na kraju školovanja polagao se završni ispit i dobivalo se zvanje: ‘diplomiranog elektrotehničara jake struje’. Otvaranje strojarskog odjela 1972. godine nastalo je jezgro za početak rada Tehničke škole. Ostvarene široke mogućnosti školovanja mladih ljudi u tehničkoj kulturi dovelo je do prerastanja Pomorske škole u Pomorsko-tehničku školu – naveo je ističući kako danas Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik ima sljedeće smjerove: pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo, strojarski tehničar, elektrotehničar, elektroničar i računalni tehničar za strojarstvo.

– Svima čestitam ovaj jubilej. U ovim klupama rodila se ljubav i zajedništvo, koji nikad nije i neće prestati. Živjeli! – naglasio je.

Također, danas kad slave 56. obljetnicu mature, prisjetili su se i pokojnih kolega: Borisa Staničića, Špira Staničića, Joza Lopina, Ivice Skaramuce, Želimira Kalaša, Slobodana Guce, Ilije Kneževića, Ivice Vrtipraha, Jerka Nogića, Mira Šiljića i Krista Laptala te im minutom šutnje odali počast.

kovacevic maturanti

Pročitajte još

Kaos u Zračnoj luci Split, otkazani svi letovi!

Dulist

Pronađeni Česi nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist