Hrvatska

Eksplodirale cijene privatnih domova za starije, idu i do tisuću eura!

mirovina penzija

S početkom godine drastično je poskupio – čak do 50 posto, smještaj u domovima za starije osobe u vlasništvu županija. Primjerice, u Cvjetnom domu u Šibeniku jedan korisnik se požalio da je cijena smještaja narasla s 400 na 600 eura, a jedna je korisnica kazala da je njezin smještaj poskupio sa 600 na 750 eura, donosi N1.
Stvar je posve jasna i tužna. Mirovina u Hrvatskoj – i prosječna koja iznosi 509 eura, kao i one iznad tog prosjeka – jedva pokrivaju ili uopće ne pokrivaju troškove smještaja u domovima za starije i nemoćne. Poskupljenja smještaja ističe se u prilogu N1, opravdavaju se rastom troškova, od hrane do energenata. Drugi, podjednako velik problem, nedovoljni su kapaciteti u domovima u vlasništvu države, županija i gradova. Ti su domovi neprestano popunjeni, a na smještaj u nekima čeka se i više od pet godina. Na taj problem država je reagirala najavom gradnje novih domova u 17 gradova i općina u kojima će ukupno biti novih 1700 mjesta, ali ni ti kapaciteti neće biti dostatni.
Cijene u domovima za starije u vlasništvu županija su narasle no još uvijek su niže nego u domovima u privatnom vlasništvu. kojih je i najviše. U njima je obično smješteno manje korisnika, ali se podrazumijeva da ondje imaju kvalitetniju skrb i dodatne pogodnosti. I tamo su cijene eksplodirale, što je za N1 potvrdio Zagrepčanin Franjo, čiji je 90-godišnji otac korisnik jednog manjeg doma za starije i nemoćne u okolici Zagreba.
Više pročitajte u članku ovdje.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist