Zanimljivosti

Eko-Omblići poslali statuu morske kornjače

statua

Na poziv udruga Ekooptimist  Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy  pridružila  se svjetskoj eko-akciji  pod nazivom  Blue Turtles of Change koja ukazuje na  važnost očuvanja životinjskih vrsta i same prirode među kojima su i morske kornjače.

Organizacija  Blue Turtles of Change iz San Franciska osmislila je ovu važnu  eko-akciju za zaštitu kornjača u čitavom svijetu na način da je izradila  statuu od mesinga na morsku kornjaču koja putuje čitavim planetom, a služi kao model i platforma za jačanje svijesti u svijetu o potrebi očuvanja morskih kornjača, mora, oceana i cjelokupnog ekosustava.

Statua morske kornjače doputovala je iz Dubrovnika iz udruge Eko-Omblići u  udrugu Ekooptimist u Zagreb.

Poznato je Morske kornjače danas su jedni od najugroženijih morskih organizama pa tako i u Jadranu. Najčešće stradavaju u ribarskim mrežama. Procijenjeno je da svake godine u Jadranu oko šest tisuća morskih kornjača slučajno završava u ribarskim mrežama. Ugrožavaju ih i motorne brodice, te zagađenost mora.  .

Svjetska kornjača putuje dalje danas u Osijek u udrugu Glorija Maris koji imaju stalnu izložbu školjaka i vodenog svijeta, najveću u Hrvatskoj i u Srednjoj Europi, gdje će se moći razgledati.
 

Pročitajte još

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1687. Umro vjerski pisac i pjesnik Bernard Đurđević

Dulist