Politika

DVORANA U GOSPINOM POLJU Stižemo li rokove Svjetskog rukometnog prvenstva?

dvorana gospino polje projekt 2023 2

Multifunkcionalna sportska dvorana u Gospinom polju vrijedna više od 50 milijuna eura trebala bi se financirati putem Europske investicijske banke. Rekao je to u nastavku sjednice Gradskog vijeća na temu sporta gradonačelnik Mato Franković.
-Europska investicijska banka se prije sedam dana očitovala pozitivno o projektu, dala je načelnu suglasnost za dalje, a sad ćemo u suradnji s Vladom završiti i taj segment kako bismo mogli početi postupak za izgradnju takve velike dvorane – rekao je gradonačelnik. Napomenuo je kako je cilj pokušati stići rokove Svjetskog rukometnog prvenstva, ali prvenstveni cilj jest izgraditi dvoranu koja će osigurati adekvatne uvjete za trenažni proces te pozicionirati grad na sam vrh po kvaliteti sportske infrastrukture.
Kad je riječ o lapadskom stadionu, riješeni su svi imovinsko pravni problemi te oni koji se odnose na planske uvjete.
-Segmentirano smo počeli dobro, pripremili vrlo težak i financijski opsežan projekt energetske obnove dvorane kako bi se u njoj moglo normalno raditi – rekao je dalje te naglasio kako je Grad u koronakrizi izgubio 500 milijuna kuna prihoda.
Vijećnik Andro Vlahušić rekao je kako svjetsko prvenstvo počinje za 14 mjeseci.
-Gradonačelnik sad kaže, možda nećemo stići. Za tri mjeseca se počinju prodavati karte. Jeste li obavijestili Hrvatski rukometni savez da ne mogu početi prodavati karte. Tko gradi dvoranu? Država jer daje jamstva – rekao je.
-Jeste li obavijestili Pera Vićana da ćemo tek za tri godine imati prostorno plansku dokumentaciju? – pitao je dalje.
Franković mu je odgovorio kako je siguran da će i on kao i Vićan doživjeti da on u svom mandatu otvori gradnju stadiona.
-Radimo kapitalne projekte. 20 milijuna eura košta dom umirovljenika, a dvorana 50 milijuna eura i zajedno su 70 milijuna eura – rekao je te dodao kako su to veliki novci.
-Koliko god se mogao zadužiti, toliko ne možeš. Kreditna sredstva za dom smo riješili. Preostala nam je dvorana i zato nam treba država kao jamac te ne možemo sami ući u toliki projekt. Osim toga tu je i pitanje moramo li to sami napraviti – objasnio je.
-Hoće li to biti gotovo do Svjetskog rukometnog prvenstva? Radili smo svoj maksimum da bude, ali nije lako nacrtati 50 milijuna eura, a kamoli osigurati financiranje – rekao je dalje te dodao kako u trenutku kad se napravi tenis dvorana i multifunkcionalna dvorana bit će riješeni dvoranski sportovi.
Maro Kristić rekao je kako se ne bi zamarao time hoćemo li stići izgraditi dvoranu do prvenstva.
-Od Arene Lapad treba odustati i krenuti u rekonstrukciju postojećeg stadiona – smatra. Naglasio je i kako je atletska staza nužnost.
-Mokošica zaslužuje multifunkcionalni sportski objekt s obzirom na ogroman broj djece – mišljenja je.
Ivan Maslać rekao je kako mu je žao što je dio vijećnika otišao.
-Infrastruktura je loša radi desetljeća neulaganja – ističe.
Kad je riječ o Areni Lapad, tamo se po GUP-u iz 2007. može raditi malonogometni teren. Stoga se kreće u ‘točkaste’ izmjene GUP-a. Naglasio je kako je stanje infrastrukture takvo da treba više uložiti u ‘antitetanus’ nego u bilo što drugo.

Vijećnica Bonačić Obradović rekla je kako školske dvorane nisu u gabaritima sportski dvorana te ne mogu ‘uskočiti’ kao plan B za neko sportsko događanje.

-To smo propustili napraviti kod izgradnje nove škole na Montovjerni – rekla je.

Vlahušić je rekao kako je ‘Dube napravila izmjene GUP-a 2007.’, a da se njega optužuje kako ništa nije napravio.

-Najavljujete da ćemo do prosinca dobiti točkaste izmjene i da će se izgrađenost prvi put dignuti s 40 posto na 80 posto izgrađenosti. Đuro Capor bi pao u nesvijest da ovo čuje. Za privatnog vlasnika Supernovu ćemo dobiti točkaste izmjene za šoping centar bez bilo kakve analize – iznio je Vlahušić, a sve da bi gore, dodao je, mogao biti zeleni tepih.

-Za razliku od izgubljenih 8 godina Andra Vlahušića, sada se krećemo – rekao je Potrebica.

Na Vlahušićevo izlaganje za repliku se javio Maslać te rekao kako on govori tlocrtno te da se ne može rekonstruirati ni postojeći stadion. Zbog toga se mora mijenjati GUP. Ne govorimo o šoping centru, naglasio je.

Bonačić Obradović rekla je kako se svi slažu kako nedostaje infrastrukture.

-Riješilo se puno, ali ne sve – rekla je Potrebici te napomenula kako su sada oni već 6, 7 godina na vlasti.

-Radi li se rekonstrukcija stadiona ili se radi o potpuno novoj građevini koja će na krovu imati stadion? – pitao je Vlahušić.

-Zamislite da sam HDZ-u predložio da se gradi centar od 75 posto. Pa otkinuli bi mi glavu – rekao je vijećnik.

Maslać je rekao kako postojeći teren s bilo kakvom dodatnom svlačionicom se smatra novog građevinom.

-Uopće ne pričamo o šoping centru – ponovio je Maslać Vlahušiću te napomenuo kako ima dojam kako se ljude straši s megalomanijom.

-Garaža neće opteretiti promet nego rasteretiti – dodao je te istaknuo kako ne vidi problem u zgradi nižoj od tri postojeće u Ivana Meštovića. Na temu Arene govorila je i Bonačić Obradović koja je pitala što se tamo radi i što se planira.

-Ako nije megalomanski, brže ćemo doći do rješenja – rekla je vijećnica.

Budući da je Vlahušić potegnuo i pitanje ‘kis-a’ i ‘kig-a’, odnosno veličine budućeg stadiona, Marko Potrebica podsjetio ga je na maketu stadiona iz njegovog mandata kada je lobirao za taj projekt.

-Doživio je transformaciju i danas nam objašnjava da će to biti veliko i da će se građani buniti – rekao je Potrebica.

Maslać je rekao da će urbanisti i građani reći kolika će biti visina, a da se sad može raditi jedino košarkaško igralište.

-Zahvaljujem gospodinu Potrebici. Ja sam donio odluku da se ne ide u daljnju izgradnju jer je visoko. Nisam krenuo dalje jer mi je Potrebica rekao da je visoko, a ja sam zveknuo po krovu. Pero je vrištao da želi da je natkriveno jer ga je uhvatila reuma – nadovezao se na priču Potrebice bivši gradonačelnik Vlahušić.

Sjednica je završena nakon šest sati rasprave.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist