Grad

DVIJE TITULE Dubrovnik najpametniji i najbolji grad za život u Hrvatskoj

frankovic

U izboru u kojem se, u nekoliko kategorija, biraju najbolji gradovi u Hrvatskoj Dubrovnik je osvojio dvije titule. U obje kategorije u kojima je bio nominiran – ‘Smart City’ i kategoriji ‘Kvaliteta života’ među velikim gradovima, osvojio je titulu najboljih u Hrvatskoj.

Nagrade je u Zagrebu, na svečanoj dodjeli kojoj je prisustvovao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, preuzeo gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

-Ponosan sam na naše sugrađane i sve kolege iz gradske uprave i javnih tvrtki. Brojke govore za sebe, ali jako sam zahvalan žiriju što su ih prepoznali i uvažili. Nema prostora za lovorike, pred nama je još uvijek puno posla. Prometne gužve, priuštivo stanovanje za mlade, liste čekanja u staračkim domovima, nedostatak velike sportske dvorane… dobri smo, izgleda po mnogome i najbolji, ali itekako svjesni što sve nije na razini koja bi nas zadovoljila – rekao je ovom prigodom gradonačelnik Franković, poručivši da se time posao ne završava, nego nastavlja dalje.

Šesti veliki izbor za Najbolji grad kojega organizira portal Gradonačelnik.hr u suradnji s Jutarnjim listom i Agencijom Ipsos završen je u srijedu svečanim proglašenjem i dodjelom nagrada u Hotelu Esplanada u Zagrebu. Na istom događaju proglašeni su i pobjednici izbora za Najbolji županijski EU projekt.

Najbolji gradovi za gospodarstvo su Varaždin, Sveta Nedelja i Rab, za demografiju i mlade Vukovar, Umag i Cres, a najbolji gradovi za život su Dubrovnik, Poreč i Rab. Najveći napredak u proteklih godinu dana na polju kvalitete života ostvario je Samobor, a EU fondove je najuspješnije koristio Grad Zagreb. Najpametniji grad u zemlji je Dubrovnik, a najnapredniji na polju zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, pobjednik Eco City kategorije – Koprivnica.

Za razliku od izbora za Najbolji grad u protekle dvije godine, kada je pobjedničku titulu obranilo čak šest gradova, ove godine titulu najboljega uspjeli su u svojim kategorijama zadržati samo Vukovar, koji je tako i nadalje najbolji veliki grad za demografiju i obrazovanje te Rab kao najbolji mali grad za život u zemlji. Rab je, uz Dubrovnik, jedini grad koji je ove godine pobijedio u dvije kategorije. Osim što je najbolji grad za život,  ove je godine osvojio i titulu najboljeg malog grada za gospodarstvo. Dubrovnik je, pak, nakon nekoliko godina u finalu, ponovo osvojio titulu najboljeg velikog grada za život te naslov najpametnijeg grada u zemlji.

Uz Dubrovnik, najbolji gradovi za život u zemlji su Poreč u kategoriji srednjih, te Rab u kategoriji malih gradova.

Vukovar je drugu godinu zaredom pobijedio i obranio titulu najboljeg grada za demografiju I obrazovanje, a svojim ulaganjima u obitelj, djecu i mlade te nadstandardima na polju odgoja I obrazovanja titulu najboljeg grada ponovo su zaslužili Umag u kategoriji srednjih te Cres u kategoriji malih gradova.

Nakon tri godine u finalu, Grad Varaždin ove je godine pobijedio u kategoriji gospodarstvo, u kategoriji srednjih gradova Sveta Nedelja je, nakon prošlogodišnje stanke, osvojila čak peti naslov najboljeg grada za gospodarstvo zaredom. U kategoriji malih gradova, titula ove godine ide u Rab.

U našoj najmlađoj kategoriji, ‘najveći napredak’, pobjeda ove godine ide u Samobor koji je, pokazuju brojke i rezultati sabrani u čitav niz parametara, u proteklih godinu dana ostvario najveći napredak na polju kvalitete života građana.

Titulu ‘šampiona EU fondova’ ove je godine osvojio Grad Zagreb. Ova kategorija je, za razliku od prethodnih, jedinstvena i tu gradove nismo dijelili na velike, srednje i male već se svi natječu zajedno. Uz Zagreb, u finalu su ove godine bili Petrinja, Osijek, Slavonski Brod i Rijeka.

Uz to što je najbolji za život, svojim pametnim rješenjima i praksama Grad Dubrovnik ove je godine izborio i naslov najpametnijeg grada u zemlji. I ova je kategorija ove godine jedinstvena, a pobjednika je temeljem pristiglih prijava gradova birao žiri. U finale su, uz Dubrovnik, ušli Kastav, Rijeka, Sveta Nedelja i Varaždin.

‘Hrvatski Kopenhagen’, Grad Koprivnica, slavi pak još jednu titulu najboljeg grada u Eco City kategoriji koju su osvojili i u našem izboru 2018. Godine. I ovo je jedinstvena kategorija a za nagradu su se borili Krk, Osijek i Rijeka te Trogir i Vinkovci Kojima je ovo prvi ulazak u finale u izboru za Najbolji grad. (Gradonačelnik.hr/M.P.D.)

Pročitajte još

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist

(FOTO) MATO FRANKOVIĆ Rečeno – napravljeno! Krenulo ispumpavanje ‘bazena’, sutra košnja i održavanje površina!

Dulist