Hrvatska

ĐURO LUBURA Treba čim prije pronaći rješenje kako bi hitne službe uvijek mogle primati pozive

lubura facebook

Ovo je ozbiljan problem i svi su s njime upoznati – prokomentirao je za DuList telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura situaciju u kojoj se ovog utorka našla cijela Hrvatska. Naime, još od jutra građani zbog poteškoća u mreži Hrvatskog telekoma ne mogu zazvati žurne službe. Svi oni kojima su trebali Hitna pomoć, vatrogasci i policija nisu mogli uspostaviti poziv. Stoga su se neki građani zapitali zar linija 112 ne bi trebala imati backup?
Lubura ističe kako backup postoji, odnosno kako linija 112 ima vezu putem više operatora. Međutim, komunikacijski sustavi su, objašnjava nam, oduvijek, povijesno, posloženi tako da dolazni poziv uvijek može dolaziti samo preko jednog operatora.
-Oni mogu birati preko kojeg, ali kad se to postavi, svi dolazni pozivi idu uvijek preko odabranog. Ovo je pokazalo da je potrebno naći drukčiji način povezivanja hitnih službi s operatorima. Zadatak države i HAKOM-a je da u što kraćem roku pronađu takav način kako bi hitne službe uvijek mogle primati pozive – ističe Đuro Lubura.
Kvarovi se događaju, dodaje, i tu nitko ništa ne može, ali ovo ‘pokazuje da je hitno potrebno pronaći drukčiji način povezivanja hitnih službi s operatorima na način da dok i zadnji telekom operator funkcionira, oni mogu primati pozive.
-Današnji način funkcioniranja pokazao se manjkavim – zaključio je Lubura.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist