DuList IN

#DuListovđardin ZAVOD ZA MEDITERANSKE KULTURE SVEUČILIŠTA U DUBROVNIKU Vrijeme je za sadnju ljetnica

Zavod za mediteranske kulture 01

Proljeće polako odmiče kraju, no ipak imate još malo vremena za ukrasiti svoje vrtove, tarace, balkone ili prozore: zamijenite posušene biljke u grastama, dodajte novu zemlju i zasadite nove biljke. Te atraktivne biljke, kako i sam naziv govori, cvatu ljeti.

Većinom su to jednogodišnje vrste, što znači da većina ljetnica ima kratak životni ciklus, ali istovremeno cvjetaju cijelo proljeće, ljeto, sve do kasne jeseni i prvih mrazova. Svibanj je idealno vrijeme za sadnju ljetnica. Sadimo ih na razmak od 20 do 35 cm. Ono što je idealno kod ljetnica, jest to da se možete poigrati različitim vrstama i bojama i već iduću sezonu pokušati s nekom novom kreativnom kombinacijom. Sadimo ih u velike graste, žardinjere te naravno u cvjetne gredice izravno u đardin.

Pelargonije
Po dubrovački čerošpanje, čerožine (Pelargonium zonale) su nezaobilazne ljetnice naših vrtova. Od kada su prve čerošpanje unešene u Europu 1710. godine sa Kaplanda na jugu Afrike, brojnim križanjima i oplemenjivanjem nastali su različiti kultivari. Tipični predstavnici su crvene boje, a u Zavodu za mediteranske kulture ćete pronaći i bijele i ružičaste. Treba ih staviti na mjesto koje ima dovoljno sunca. Da bi imale što ljepši, grmolik rast potrebno je povremeno pincirati tj. prikratiti vrhove izdanaka. Redovito je potrebno uklanjati ocvale cvjetove i cvjetne stapke kako bi što duže produžili cvatnju.

Ako ljetnice sadite u graste, važno je da one imaju na dnu otvore za otjecanje suvišne vode, te da na samo dno posude postavite drenažni sloj (šljunak, krhotine glinene posude) na koji ide zemlja

Kadifice
Tagetes erecta spadaju među najzahvalnije, najotpornije a istovremeno vrlo atraktivne ljetnice čija žuta i narančasta boja upravo evocira na ljeto. Cvatu od lipnja sve do listopada. Odgovara im sunčani položaj. Imaju jak mošusni miris koji ovu biljku čini jako korisnom jer tjera neke nametnike iz tla. Preporuča se njezina sadnja u blizini posađenih paprika, pomadora, balančana i patata.

Vatrena kadulja
Salvia splendens, kako joj samo ime govori, ima cvjetove koji su brojni,smješteni u klasovima, intenzivne vatreno crvene boje. Uspijeva na sunčanom i toplom položaju. Ne voli previše vlage zbog čega je nužno da tlo bude drenirano (bez zadržavanja vode).

Katarantus…
…ili madagaskarski zimzelen (Catharanthus roseus) je tropska ljetnica koju je lako uzgajati zbog njenih vrlo visokih adaptivnih svojstava. Sadi se na položajima dovoljno okrenutima svjetlosti i na supstratu koji mora biti dreniran. U Zavodu za mediteranske kulture naći ćete je u ružičastoj, ciklama i bijeloj boji.

Begonija
Begonia semperflorens je zahvaljujući ljepoti svog mesnatog lišća i raznobojnim cvjetovima, jedna je od najpopularnijih ljetnica. Može uspijevati na suncu i u polusjeni. Čak i ako niste zadovoljni izgledom kuće u kojoj živite, nekoliko pitara proljetnog i ljetnog cvijeća učinit će je ljepšom, a da i ne spominjemo kako cvijeće popravlja raspoloženje i unosi radost u našu svakodnevicu.

Zavod za mediteranske kulture 03

Kompletna ponuda i cjenik nalazi se na stranicama Sveučilišta u Dubrovniku – www.unidu.hr

Pročitajte još

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

(FOTO) Pogledajte tko se sve zabavljao na Osojniku

Dulist

NAGRADNA IGRA Osvojite dvije ulaznice za koncert Abba Ringa!

Dulist