Grad

Dubrovniku dva nova spomenika – poginulim braniteljima i žrtvama holokausta

gradsko vijece 150615 27

Gradski vijećnici sastaju se u subotu 12. prosinca, no na dnevnom će se redu naći tek rebalans Proračuna za ovu godinu, ne i prijedlog Proračuna za 2016. Gradsko vijeće na 11. sjednici raspravljat će o 23 točke dnevnog reda, a među njima su i dva zaključka o postavljanju spomenika.

Jedan poginulim hrvatskim braniteljima u Komolcu, a drugi žrtvama holokausta Židovske općine u Dubrovniku. Gradsko vijeće trebalo bi tako prihvatiti oba idejna rješenja, no o samom spomeniku braniteljima u Komolcu, mikrolokaciji i izledu, u dostavljenim materijalima medijima ne piše ništa.

S druge strane, spomenik žrtvama holokausta postavit će se na Židovskom groblju, a pozitivno mišljenje na prijedlog dao je i Odbor za određivanje imena ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika Kao i u slučaju spomenika u Komolcu). Međutim, iako je Odbor prihvatio idejno rješenje ovog spomen obilježja, ovo tijelo smatra da bi podnositelju zahtjeva trebalo skrenuti pažnju na dio idejnoga rješenja koji se odnosi na donji dio spomenika u razini partera (pločnika).

– Idejnim je rješenjem predviđeno da se ondje od crnog i bijelog kamena izvede oblik menore. U tekstualnom dijelu idejnoga rješenja nema opisa i obrazloženja za takvo vizualno oblikovanje, već se jedino u popratnoj molbi predsjednice Židovske općine gđe .Horović opisuje da ta menora „simbolizira povijesnu zajednicu dubrovačkih Židova, teško ranjenu, ali dovoljno jaku i ponosnu da se ponovno digne iz tragedije Holokausta.“ S obzirom na iznimnu vjersku, identitetsku i ikonografsku važnost menore za Židovstvo sasvim je razumljivo i očekivano da je da ona uzeta kao simbol.
No, Odbor smatra kako je stavljanje menore na pod, ukoliko se radi o plohi na koju se treba zakoračiti želi li se pristupiti spomen-obilježju (a to iz nacrta proizlazi), neprimjereno jer može imati negativne konotacije. Poznato je da su neki od progonitelja Židova kroz povijest, a nacisti posebno, židovske natpise, nadgrobne ploče i menore stavljali na podove i pločnike kako bi se po njima moralo gaziti, pa Odbor smatra kako to može biti potencijalna negativna asocijacija. K tome, Odboru nije poznato da se negdje u Hrvatskoj nalazi slično vizualno oblikovanje spomenika u kojemu se menora stavlja na podnu plohu i smatra da to kod nas nije uobičajeno – istaknuto je u mišljenju spomenutog Odbora Gradskog vijeća, koji sugerira stoga podnositelju zahtjeva da idejno rješenje minimalno preuredi na način da se menora ukloni s podne plohe i stavi na drugo mjesto.

– Iako se prvenstveno radi o temi dubrovačke Židovske općine istodobno treba imati na umu da je to spomenik važan i za sve građane Dubrovnika te će stoga i biti financijski pomognut proračunskim novcem pa Odbor smatra kako ima osnova dati navedenu sugestiju na predloženo vizualno rješenje – zaključeno je u mišljenju Odbora.

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist