AktualnoGrad

DUBROVNIK POSTAJE PJEŠAČKA ZONA Nova šetnica je samo uvertira daljnjim projektima

lapad stanica vlahusic klupe116

Predstavljene su ‘pametne’ solarne klupe na zelenoj šetnici u Ulici dr. Ante Starčevića, na stanici Lapad. Na predstavljanju su uz gradonačelnika Andra Vlahušića, zamjenika gradonačelnika Željka Raguža sudjelovali i kreatori ovih klupa Petar Matuško, Robert Kalačić i Dubravko Jakovljević.

‘Nova šetnica, u koju je uloženo oko milijun kuna, biti će središnja točka nove pješačke zone u Dubrovniku od terminala na Kantafigu sve do Pila. Projektni plan je ulicu Pape Ivana Pavla II, odnosno obalu u Gružu, pretvoriti potpuno u pješačku zonu dok će promet prolaziti iza ljetnikovaca, širiti će se trotoar put Doma zdravlja, i bit će dva do tri traka voznog puta. Dogovorili smo se i sa dubrovačkim Jugašima pa će i prostor bazena biti ponuđen na koncesiju do ljeta, odnosno koncesionar će kupiti projekt koji je osmišljen, sa hotelom/hostelom i restoranom.’- istaknuo je gradonačelnik.

‘Klupe su dizajnirane s ‘velikom’ baterijom koja će u skoroj budućnosti podržati još dorada na samoj klupi, pa ćemo tako uskoro uvesti i HotSpot internetsku mrežu, mjerenje UV zraka, temperature, i ostale dorade koje će doći s vremenom.’ – rekao nam je jedan od ‘mladoga tria’ kojemu su ove klupe na čast i ponos, Petar Matuško.
Dodali su nam i kako ovo nije jedini ‘smart’ projekt, pa su tako postavljene i pametne prskalice za navodnjavanje, koje će sada mjeriti vlagu u zemlji, vrstu biljke i prema tim određenjima navodnjavati zemlju upravo onoliko koliko je potrebno, i tako uštediti čak od 30 do 50 posto vode. Još jedan projekt je i pametni parking, za koji će senzore postaviti na parkingu ispred pizzerije Tabasco, koji će građanima očitavati slobodna mjesta pomoću mobilne aplikacije i uvelike smanjiti opterećenje građana traženjem parkinga.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist