Aktualno

‘Dubrovnik na glazbenoj hridi’ – završnica festivalskog glazbenog programa

Dubrovnik na glazbenoj hridi 43

Festivalska publika uživala je u koncertnom programu ‘Dubrovnik na glazbenoj hridi’ u izvedbi nekih od najboljih dubrovačkih glazbenika i izvrsnih solista pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija u utorak u atriju Kneževa dvora te kraj svake skladbe pozdravljala velikim pljeskom.

Program ‘Dubrovnik na glazbenoj hridi’, kao svojevrsno drugo izdanje komorno-solističkog programa ‘Dubrovnik plovi u intonaciji’ održanog prije dvije godine, također uz potporu zaklade Caboga Stiftung, okupio je uzbudljiv ansambl neobičnog odabira instrumenata i istaknutih osobnosti koji je pokazao kako su dubrovačka glazbena hrid njegovi sjajni glazbenici koji pokazuju vitalnost grada i kako je bogata tradicija još uvijek živa vatra. Njih osamnaest je sinoć, kao solisti ili komorni glazbenici, redom istaknuti, a posebice solisti Filip Merčep, Vedran Kocelj i Dubravka Šeparović Mušović, nadahnulo publiku u Dvoru istim onim nadahnućem koje njih privlači da svoj život posvete umjetnosti, darujući je drugima, kao lijek za sve boljke života i neizvjesnosti. Ovogodišnje su Dubrovačke ljetne igre uplovile tako u svoju završnicu, na sigurnoj hridi.

Večer je krenula s Koncertom za ksilifon i gudače djelom jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula u izvedbi ansambla s udaraljkašem Filipom Merčepom, a gromoglasni pljesak publike bio je zaslužena nagrada za sjajnu izvedbu. Nastavak je bio živopisni Koncert za trubu i orkestar br. 2 francuskog skladatelja Andréa Joliveta s trubačem Vedranom Koceljom. U drugom je dijelu izvedena kompozicija contraVals & contraDans za komorni orkestar Petra Obradovića, izvorna napisana 2003. godine, no proširena i nadopisana za ovu prigodu i za upravo ovaj sastav orkestra. Prekrasan kraj ove jedinstvene festivalske glazbene večeri bile su Rückertove pjesme Gustava Mahlera u izvedbi sjajne i karizmatične mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović.

Program 71. Igara zaključit će gala koncert sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem mo. Iva Lipanovića uz operne zvijezde Lanu Kos i Željka Lučića, pod pokroviteljstvom Mastercarda, 25. kolovoza ispred Katedrale.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist