DuList IN

„Dubrovnik je ‘a misura di uomo’!“

san francesco039

Priča San Francesco restorana počinje zaista zanimljivo… Vlasnik, Francesco Francavilla, zasitio se ‘biznisa’ i odlučio zatvoriti tvornicu aluminija koju je imao u Italiji i doći živjeti u Dubrovnik. Zašto? Kaže, jer voli Hrvatsku, a posebno Dubrovnik.

U Dubrovniku ima dobrog prijatelja kapetana koji je rekao kako izdava prostor koji je pet godina bio zatvoren, i odlučio se okušati u ugostiteljstvu… Otvorio je pravi, talijanski restoran, šest mjeseci su obnavljali prostor u koji bi najviše htjeli privući domaće goste, nisu ciljali samo na strance. Što se stranaca tiče, itekako zna kako oni ‘dišu’, jer je proputovao cijeli svijet. Ipak, Dubrovnik mu je najdraži.

Što ćete pronaći u San Francescu?

Svi svjetski začini, tjestenina različitih talijanksih regija, vina – isključivo talijanska, a mozzarella stiže svaka 3 dana brodom… Gosti se u startu počaste s komadićem foccacie uz aperitiv. Uz obilate porcije, u lokalu je prava ‘domaćinska’ atmosfera! Stvoreno za obitelji jer je ponuda menija raznolika, a porcije tjestenina izdašne i pripremljene na tradicionalan način, gdje pasta preuzima sve ukuse sastojaka, a ne obrnuto.

Pizze nema, a tradicionalne slastice su tiramisu i sorbetto. Kako bi atmosfera bila potpuna, tu je dakako i tradicionalna talijanska glazba. Sve u svemu, radi se o ukusno i domaćinski uređenom velikom prostoru punom svjetla. Na zidovima vas čekaju fotografije poput glumica Monice Belucci ili Sophie Loren.

‘Dubrovnik je kao harmonika’

Vraćamo se pomalo na zanimljivu životnu priču Francesca… On već četrdeset godina živi u Hrvatskoj, a porijeklom je iz Barlette, blizu Barija. Ipak, priča jako malo našeg jezika. To mu ne smeta jer kaže, Hrvati su jako inteligentni, znaju se ponšati u društvu, te ističe, brzo uče jezike. Dubrovnik mu je ‘a misura di uomo’, po mjeri čovjeka. Zašto? Kaže jednostavno – ako želite nekog naći, pronaći ćete a, ako ne želite naći, ne morate, nikad. Dubrovnik mu je poput harmonike! Dodaje i za kraj poznatu uzrečicu svog restorana – ‘Quando prvate i nosti spaghetti, mamma mia!’ ili ‘Kada probate naše špagete, mamma mia!’

Vjerujemo kako je to sasvim dovoljno za reći, što potvrđuju i velike i poznate zvijezde filma i estrade, poput Williama Dafoea i Nede Ukraden s kojom je Francesco veliki prijatelj otkad je počeo dolaziti u Hrvatsku. Dodat ćemo samo još dvije riječi – Buon appetito!

Pročitajte još

[FOTO] Drugi dan Festivala soli povezao sol i motar!

Dulist

[FOTO] Ston iznova u znaku Festivala soli

Dulist

Koncertom dobitnice Grammyja Nicole Zuraitis otvoren 2. Ponta Lopud Jazz Festival

Dulist