Kultura

‘DUBROVNIK I UNESCO’ Izložba arhivske građe iz razdoblja Dubrovačke Republike

POTVRDIO UNESCO Upis arhivskih fondova iz Dubrovacke Republike na listu Sjecanje svijeta 5

U sklopu obilježavanja ‘Godine UNESCO-ove svjetske baštine’ u petak, 24. svibnja 2024. u 19:00 sati u Kneževu dvoru bit će otvorena središnja izložba ‘Dubrovnik i UNESCO’. Na izložbi koju organiziraju Dubrovački muzeji i Državni arhiv u Dubrovniku javnosti će se predstaviti vrijedna arhivska građa iz razdoblja Dubrovačke Republike (1022. – 1808.) koja je upisana krajem 2023. na UNESCO-ovu listu ‘Sjećanje svijeta’ te predmeti iz bogatog fundusa Dubrovačkih muzeja. Voditeljica projekta i autorica izložbenog koncepta je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.

Dubrovnik je na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine uvršten u listopadu 1979. godine, na trećoj sjednici World Heritage Committee održanoj u Egiptu. Na Reprezentativnu listu svjetske kulturne baštine uvršten je kao srednjovjekovni planirani grad koji je već u 13. stoljeću postao značajnom pomorskom velesilom, a unatoč razornom potresu 1667. godine, uspio je očuvati svoju gotičku, renesansnu i baroknu arhitekturu. U prosincu 1994. godine, zona pod zaštitom UNESCO-a proširena je na plato Pila i Brsalja na zapadu, opkop uz vanjski rub gradskih zidina na sjeveru, Lazarete na istoku te otok Lokrum na jugu. U 2018. godini značajno je proširena i kontaktna zona oko povijesne jezgre Dubrovnika.

Festa sv. Vlaha upisana je na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na konferenciji u Abu Dhabiju, 30. rujna 2009. Upis Feste samo je potvrda duboke i čvrste povezanosti Dubrovčana sa svojim Parcem. Biti dio UNESCO-ove obitelji i štovati nebeskog zaštitnika ostaje trajna obveza svjedočanstva vjere, zahvalnosti, molitve i ponosa. Dubrovnik i sv. Vlaho nerazdvojni su pojmovi, a 3. veljače zajedno obilježavaju svoj najsvečaniji i najuzvišeniji dan – onaj tisućgodišnje tradicije.

Upisom arhivskih fondova iz vremena Dubrovačke Republike (1022. – 1808.) na listu ‘Sjećanje svijeta’, sačuvano bogatstvo konačno je prepoznato kao dio svjetske baštine. Ono ne svjedoči samo o državno-pravnom ustroju Dubrovačke Republike niti o iznimno razvijenom konzularnom i diplomatskom sustavu vanjskih odnosa, već služi kao neiscrpan izvor za razumijevanje svakodnevnoga života jedne zajednice, samostalne republike, na razmeđu Mediterana i Balkana.

Izložba „Dubrovnik i UNESCO“ ostaje otvorena u Kneževu dvoru do 31. listopada 2024.

Foto: Državni arhiv u Dubrovniku/Facebook

Pročitajte još

DSO predstavio album ususret 100. godišnjici

Dulist

GALERIJA FLORA Otvaranje izložbe Vide Sačić ‘Valna duljina’

Dulist

UMJETNIČKA RAVNATELJICA MARTINA FILJAK Samo najbolje je dovoljno dobro za Dubrovačke ljetne igre

Ivana Mijić Vulinović