Vijest kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) crveno meso svrstala uz bok duhanu, azbestu i ispušnim plinovima u smislu kancerogenosti svijet je dočekao podijeljeno. Dok su se jedni zaklinjali u vegetarijanstvo, drugi su za inat pošli na hamburger, a treći su pošprdno odbacili sam izvor ovakve ocjene, odnosno WHO.
Dvadesetak dana kasnije odlučili smo provjeriti koliko se ovakva ocjena odrazila na navike Dubrovčana.
-Ma kakvi. Ljudi to nisu praktički ni spominjali. Oni to posprdno gledaju. Svaki dan nešto izmišljaju i naši ljudi sve gledaju na takav način. Ja sam iskreno očekivao puno jaču reakciju jer su prijašnje bile puno jače, primjerice kada je bio slučaj kravljeg ludila – kaže nam vlasnik mesnice Zicer, Krunoslav Pejćinović.
-Sada nije bilo uopće neke reakcije. Što se tiče prometa i svega nismo ni osjetili ništa. Ljudi nisu reagirali – kaže Pejćinović te dodaje kako je cijela priča više napuhana nego što je trebala biti.
-Unos svakog proizvoda u organizam ostavlja nekakvu reakciju, bilo da govorimo o alkoholu, hrani ili nečem trećem. Meso su sad svrstali s duhanom i to je stvorilo jednu sliku zbog koje nije ni bilo nekakve reakcije. Ja sam mislio da će biti više reakcije – kaže on te na naš upit odgovara kako nepcu Dubrovčana najviše odgovara teletina i junetina.
-Ljudi kod nas kupuju najviše teletinu i junetinu. Dosta se troši i piletine, ali teletina i junetina ide najviše. Pazite, što se tiče potrošnje teletine, Dubrovnik je drugi grad u Europi po glavi stanovnika. Milano je prvi, mi ga pratimo – kaže Pejćinović te ističe kako to pokazuje i jedan standard, ali i kvalitetu mesa.
WHO: Najopasnije meso s roštilja
Podsjetimo, prema ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije konzumacija crvenog mesa je “vjerojatno kancerogena” za ljude, dok se prerađevine od crvenog mesa smatraju kancerogenima.
Prema njihovoj ocjeni, prerađeno crveno meso, odnosno meso koje je tretirano raznim postupcima kako bi mu se produljio rok trajanja kao npr. dimljenje, sušenje, dodavanje soli ili konzervansa može uzrokovati rak debelog crijeva. Kako se navodi u priopćenju, pod crvenim mesom koje se istraživalo smatra se govedina, teletina, svinjetina, janjetina, ovčetina, konjetina.
Međunarodna agencija za istraživanje raka stavila je prerađeno meso poput hrenovki, slanine, šunke i kobasica u grupu kancerogenih proizvoda poput duhana, azbesta i ispušnih plinova. Tvrde kako postoje jasni dokazi da takvi mesni proizvodi uzrokuju rak. Prema izvješću, 50 grama prerađenog mesa, što je oko dvije kriške slanine, dnevno povećava rizik od raka za čak 18 posto, a među najopasnijim obradama ističu roštiljanje.
Prerađivanje mesa dimljenjem može dovesti do formiranja kancerogenih kemikalija, a kuhanje, iako poboljšava probavljivost i okus mesa, može proizvesti i kancerogene supstance. Pripremanje mesa na visokoj temperaturi, kao što je prženje, grilanje ili roštiljanje generalno proizvodi najveće količine štetnih kemikalija. Više od 800 epidemioloških studija konzumaciju prerađenog mesa povezalo je s rakom debelog crijeva, dok su pronađene i korelacije s rakom želuca, stoji u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije.