Aktualno

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] MARA BRATOŠ I NIKŠA KUŠELJ Vraćamo se u Grad svaku noć, svako ljeto, a ta ljeta postaju sve duža i duža…

mara bratos izlozba 6

Mara Bratoš i Nikša Kušelj – ljubavnici, roditelji, umjetnici, kreativci, nezaustavljivi… Dubrovački par od kojih mnogi ‘vuku’ inspiraciju, živi u Zagrebu, ali priznat će nam kako ih san i večer svaku noć odvedu na jug. Svi novi projekti, bile to snažne Marine fotografije ili pak nove kantautorske uspješnice Nikše, uvijek imaju onu finu dubrovačku notu…

Različitim putevima i smjerovima život vas je odveo u metropolu. Možete li se prisjetiti trenutka kad ste na neki način osvijestili kako više niste na jugu, već ‘daleko’?

Nikša: Negdje u tim zimskim mjesecima bih se najviše osjetila čežnja za domom. Tad su bile u upotrebi telefonske kartice koje sam obilato koristio pozivajući meni drage ljude i caffe bar Piccolo u Cavtatu, gdje su se okupljali moji prijatelji. S druge strane tri velika dubrovačka umjetnika bili su moji profesori na Akademiji dramske umjetnosti – profesor Tonko Lonza, profesor Izet Hajdarhodžić i profesor Joško Juvančić. Tako da sam od njih dobivao ‘ekstra-djevičanske’ doze zavičaja.

Mara: Tek nedavno sam osvijestila da zapravo imam dva doma. Dugo je to bio samo Dubrovnik, u Zagrebu sam već toliko dugo da je s vremenom i on postao moj dom, osobito s rođenjem naše kćeri Pavle.

Vaši počeci u Zagrebu bili su ipak snažnim sponama vezani za Grad, Cavtat, more, jug… I dan danas su. Je li veza bljeđa, snažnija ili…? Planirate li neke projekte vezane za Grad?

Nikša: Već na prvoj godini Akademije počeo sam igrati na Dubrovačkim ljetnim igrama. U to vrijeme to je bila izuzetna kombinacija. Sljedećih – puno – godina bio je uobičajen taj tempo i to mi se jako sviđalo, bilo je tu vremena za divna luda druženja, za rad s velikim i iskusnim umjetnicima i za poprilično neprospavanih noći jer smo poslije voljeli dočekivati rana jutra u Dubrovniku. Imam filmski projekt koji je vezan za Grad i koji radimo već neko vrijeme. Polako ga privodimo kraju. Radi se o čuvenom ‘Odredu naoružanih brodova’… Na nosaču zvuka koji sam snimio za Aquarius Records – ‘Incognito i in flagranti’ – nalaze se dvije pjesme koje se bave ovom temom. Ima tu malo ironije, malo alegorije, ali ispale su neodoljive.

Mara: Moja veza s Gradom je uvijek snažna, tim više što naša kćer već poslije Uskrsa počne pitati: ‘Kada idemo u Dubrovnik?’

U ovom trenutku, oboje radite na novim poslovno-umjetničkim projektima. Možete li nam napisati više o njima?

Nikša: U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu radim projekt kojeg smo nazvali ‘Zagrebački novi val’ s ekipom iz ansambla drame HNK i dvojicom gitarističkih heroja, Antom Gelom i Matom Matišićem.

Mara: U planu je moja samostalna izložba u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik pod nazivom ‘Istina’.

Divno, veselimo se projektima! Biste li se ikad vratili trajno natrag na jug? Sve važne životne trenutke, one najljepše, ipak ste ‘pozicionirali’ ovdje.

Nikša: Vraćam se ja svaku noć, a onda se probudim ovdje…

Mara: Vraćam se u Grad svako ljeto, s tim da ta ljeta postaju sve duža i duža.

Kako izgledaju vaši dubrovački momenti i ono što im prethodi – dolazak doma, odmor…?

Nikša: U rano jutro trčim u Gospino polje, onda na placu u Gružu – ma najbolja! Preplivavam Uvalu u Lapadu s Pavlom i radim objed s nonom Marinom. Popodne sam u Cavtatu – Kamen mali, iza Croatije ili na Supetru na kupanju… I, naravno, u društvu mojih Cavtaćana.

Mara: Uz prelijepe obiteljske trenutke, vrijeme provodim i s prijateljicama Dubrovkinjama koje tijekom godine ne stignem viđati. Također, obožavam posjećivati kulturni program Grada!

 

Pročitajte još

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist