Aktualno

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Ana Srdoč: Smatram da je trpeza centar jedne obitelji

ana srdoc

Nakon što je završila fakultet novinarstva u Zagrebu, preselila se u Opatiju gdje i dalje živi sa suprugom i dva sina. Dugo godina je radila u odnosima s javnošću, među ostalim u poznatoj tvrtki za proizvodnju auto­mobila. No, tijekom pandemije koro­navirusa je shvatila kako želi raditi nešto osobnije i kreativnije. Pokre­nula je food blog ‘Tirkizna’. Danas se naša ‘Dubrovkinja izvan Grada’ i ‘Mala s Kineskog zida’ Ana Srdoč može pohvaliti velikim brojem pregleda i vjernih pratitelja. Na nju i njenu priču smo ‘naletjeli’ jer je objavila recept za ‘Montovjerna boriće’ u grupi na Face­booku koja okuplja ljude upravo iz ovog ‘kvarta’ u kojem je odrasla.

Tradicionalni kolači
To je samo dio, što slatkih, što sla­nih recepata koje je tijekom proteklih godina objavila na svome blogu, a koji će vam prvi ‘iskočiti’ ako ukucate riječ ‘tirkizna’ na Googleu. Na blogu, kojem se u potpunosti posvetila, mogu se pronaći slastice rađene s ljubavlju. Uvijek se nada kako će svi, koji ispro­baju njene recepte, osjetiti ljubav i strast koje unosi u kuhanje. Uz svaki se recept nalazi poseban opis čime Ana daje svoj osobni ‘touch’.

ana srdoc 3

— Radim kolače koje može svatko napraviti. To mi je jako bitno da se ne ‘šepurim’ s kolačima koje netko možda i ne može napraviti. To mi nema smi­sla. To je profesionalizam, a ja sam između bake, none te možda nekog profesionalca. Tako da, postoje neki recepti koji su malo teži, kao i oni koji su malo jednostavniji. Ima za svakoga ponešto. To može biti splitska torta koja traži puno rada, do lisnatog tijesta s nutelom koje može napraviti dijete, što se kaže. Svakako, mislim da su svi recepti dobro napisani i da su razu­mljivi svima onima koji inače ne rade kolače. I nikad ne bih objavila recepte koje nisam sama probala! – istaknula je Ana za koju kreativan rad označava ispunjenje. Naglašava i kako jako voli praviti tradicionalne kolače iz cijele Hrvatske.

— Kad radim tradicionalne kolače, radim ih s velikim ponosom i s pošto­vanjem se odnosim prema tim kola­čima. Mislim da su to fenomenalni, ma najbolji kolači. Nisam neki tip za moderne kolače. Stvarno sam najviše usmjerena na pravljenje starinskih kolača, ali možda s nekim minimal­nim, modernim ‘twistom’ – nagla­sila je Ana. Posebno ističe kako cijeni komunikaciju s ljudima koji prate njen blog i djelovanje na društvenim mrežama.

ana srdoc 4

— Dostupna sam ljudima. Često mi se jave za dodatan savjet ili kad zapnu u postupku. Vrlo sam pristupačna, rado se javim i odgovorim im. Veselim se kad ljudima ‘ispadne’ recept kako treba i kad mi se povratno jave – ista­knula je.

Jako sam vezana za Grad
S vremenom je djelovanje na blogu postalo ozbiljnije. Osmišljava sve više recepata te ostvaruje veliki broj surad­nji s poznatim brendovima. Svakako, od samih početaka veliki naglasak stavlja na vizualnu prezentaciju svo­jih jela. Jer, lav je u horoskopu i veliki ‘esteta’. Tako da, osim okusa, sve mora biti jako lijepo vizualno – od samog jela do fotografije. No, temelj svega je uvi­jek bila i bit će – obitelj.

— Inače smatram da je trpeza centar jedne obitelji. Sve što volim, sve što dajem, nalazi se na trpezi. Tako me moja mama naučila, tako to prenosim na svoju obitelj. Smatram da se jednom dnevno s mojom obitelji mogu naći za trpezom, bez telefona i svih uređaja koji nam smetaju da budemo kompa­tibilni – rekla je. Stoga ni ne čudi da je, kad smo je pitali što joj najviše fali u Dubrovniku, istaknula upravo rodi­telje i obitelj.

— Jako sam vezana za Grad, oduvi­jek i zauvijek. To je nešto što mi naj­više nedostaje i neizostavno mi je njih posjetiti kad dođem u Dubrov­nik. Moja su djeca posebno vezana uz moje, osjete tu toplinu. Isto tako, fali mi i otvorenost te direktnost koje imaju naši ljudi. Fali mi ta energija jer sam i sama energična osoba. To je taj južnjački temperament kojeg imam u sebi – kazala je Ana. Prisjeća se s nama djetinjstva i ističe kako joj je linđo bio velika ljubav.

— To za mene predstavlja divno odra­stanje. Tu je i kupanje, kao i treninzi na Bellevueu. Uvijek smo igrali na karata – tresete, remija… Mi smo i djeca dis­koteka! Baš nam je bilo lijepo, bili smo dobra ekipa, a i dalje smo povezani – naglasila je.

Opatija – stara dama
Kako smo i spomenuli, već skoro dva­deset godina živi, radi i djeluje u Opa­tiji, malom gradu koji je također jedna poznata turistička destinacija.

ana srdoc 2

— Opatija je za mene ‘stara dama’, ponosna i lijepa! Drukčija je od Dubrovnika u svakom slučaju, ipak je 600 kilometara sjevernije. Radi se o apsolutno drukčijem mentalitetu. Naviknula sam se već s obzirom na to da sam gore skoro dva desetljeća. Isto tako, jako smo blizu drugih desti­nacija – četiri smo sata od Milana, Firence i Beča. Imam 45 minuta do Trsta! Zastupljena je velika otvore­nost, dok je Dubrovnik jedna ‘zatvo­rena sredina’. No, ne vidim razliku po pitanju, recimo, odgoja djece jer je riječ o dvjema manjim, sličnim sredinama – istaknula je naša food blogerica čijim se daljnjim receptima veselimo!

Pročitajte još

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist