Nakon što je završila fakultet novinarstva u Zagrebu, preselila se u Opatiju gdje i dalje živi sa suprugom i dva sina. Dugo godina je radila u odnosima s javnošću, među ostalim u poznatoj tvrtki za proizvodnju automobila. No, tijekom pandemije koronavirusa je shvatila kako želi raditi nešto osobnije i kreativnije. Pokrenula je food blog ‘Tirkizna’. Danas se naša ‘Dubrovkinja izvan Grada’ i ‘Mala s Kineskog zida’ Ana Srdoč može pohvaliti velikim brojem pregleda i vjernih pratitelja. Na nju i njenu priču smo ‘naletjeli’ jer je objavila recept za ‘Montovjerna boriće’ u grupi na Facebooku koja okuplja ljude upravo iz ovog ‘kvarta’ u kojem je odrasla.
Tradicionalni kolači
To je samo dio, što slatkih, što slanih recepata koje je tijekom proteklih godina objavila na svome blogu, a koji će vam prvi ‘iskočiti’ ako ukucate riječ ‘tirkizna’ na Googleu. Na blogu, kojem se u potpunosti posvetila, mogu se pronaći slastice rađene s ljubavlju. Uvijek se nada kako će svi, koji isprobaju njene recepte, osjetiti ljubav i strast koje unosi u kuhanje. Uz svaki se recept nalazi poseban opis čime Ana daje svoj osobni ‘touch’.
— Radim kolače koje može svatko napraviti. To mi je jako bitno da se ne ‘šepurim’ s kolačima koje netko možda i ne može napraviti. To mi nema smisla. To je profesionalizam, a ja sam između bake, none te možda nekog profesionalca. Tako da, postoje neki recepti koji su malo teži, kao i oni koji su malo jednostavniji. Ima za svakoga ponešto. To može biti splitska torta koja traži puno rada, do lisnatog tijesta s nutelom koje može napraviti dijete, što se kaže. Svakako, mislim da su svi recepti dobro napisani i da su razumljivi svima onima koji inače ne rade kolače. I nikad ne bih objavila recepte koje nisam sama probala! – istaknula je Ana za koju kreativan rad označava ispunjenje. Naglašava i kako jako voli praviti tradicionalne kolače iz cijele Hrvatske.
— Kad radim tradicionalne kolače, radim ih s velikim ponosom i s poštovanjem se odnosim prema tim kolačima. Mislim da su to fenomenalni, ma najbolji kolači. Nisam neki tip za moderne kolače. Stvarno sam najviše usmjerena na pravljenje starinskih kolača, ali možda s nekim minimalnim, modernim ‘twistom’ – naglasila je Ana. Posebno ističe kako cijeni komunikaciju s ljudima koji prate njen blog i djelovanje na društvenim mrežama.
— Dostupna sam ljudima. Često mi se jave za dodatan savjet ili kad zapnu u postupku. Vrlo sam pristupačna, rado se javim i odgovorim im. Veselim se kad ljudima ‘ispadne’ recept kako treba i kad mi se povratno jave – istaknula je.
Jako sam vezana za Grad
S vremenom je djelovanje na blogu postalo ozbiljnije. Osmišljava sve više recepata te ostvaruje veliki broj suradnji s poznatim brendovima. Svakako, od samih početaka veliki naglasak stavlja na vizualnu prezentaciju svojih jela. Jer, lav je u horoskopu i veliki ‘esteta’. Tako da, osim okusa, sve mora biti jako lijepo vizualno – od samog jela do fotografije. No, temelj svega je uvijek bila i bit će – obitelj.
— Inače smatram da je trpeza centar jedne obitelji. Sve što volim, sve što dajem, nalazi se na trpezi. Tako me moja mama naučila, tako to prenosim na svoju obitelj. Smatram da se jednom dnevno s mojom obitelji mogu naći za trpezom, bez telefona i svih uređaja koji nam smetaju da budemo kompatibilni – rekla je. Stoga ni ne čudi da je, kad smo je pitali što joj najviše fali u Dubrovniku, istaknula upravo roditelje i obitelj.
— Jako sam vezana za Grad, oduvijek i zauvijek. To je nešto što mi najviše nedostaje i neizostavno mi je njih posjetiti kad dođem u Dubrovnik. Moja su djeca posebno vezana uz moje, osjete tu toplinu. Isto tako, fali mi i otvorenost te direktnost koje imaju naši ljudi. Fali mi ta energija jer sam i sama energična osoba. To je taj južnjački temperament kojeg imam u sebi – kazala je Ana. Prisjeća se s nama djetinjstva i ističe kako joj je linđo bio velika ljubav.
— To za mene predstavlja divno odrastanje. Tu je i kupanje, kao i treninzi na Bellevueu. Uvijek smo igrali na karata – tresete, remija… Mi smo i djeca diskoteka! Baš nam je bilo lijepo, bili smo dobra ekipa, a i dalje smo povezani – naglasila je.
Opatija – stara dama
Kako smo i spomenuli, već skoro dvadeset godina živi, radi i djeluje u Opatiji, malom gradu koji je također jedna poznata turistička destinacija.
— Opatija je za mene ‘stara dama’, ponosna i lijepa! Drukčija je od Dubrovnika u svakom slučaju, ipak je 600 kilometara sjevernije. Radi se o apsolutno drukčijem mentalitetu. Naviknula sam se već s obzirom na to da sam gore skoro dva desetljeća. Isto tako, jako smo blizu drugih destinacija – četiri smo sata od Milana, Firence i Beča. Imam 45 minuta do Trsta! Zastupljena je velika otvorenost, dok je Dubrovnik jedna ‘zatvorena sredina’. No, ne vidim razliku po pitanju, recimo, odgoja djece jer je riječ o dvjema manjim, sličnim sredinama – istaknula je naša food blogerica čijim se daljnjim receptima veselimo!