Županija

Dubrovačko-neretvanskoj županiji i DUNEA-i dvije nagrade za najbolje EU projekte u Hrvatskoj

dunea eu projekti nagrade1

U Zagrebu je u srijedu, 4. listopada održana svečana dodjela nagrada za ‘Najbolji županijski EU projekt 2023. godine’, te su tom prilikom župan Nikola Dobroslavić i ravnteljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić, preuzeli priznanja za dva nagrađena projekta iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Pobjedu u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama odnio je projekt GREEN ECONOMY AND CO2 – GECO2 kojeg je provodila Dubrovačko-neretvanska županija, a tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pružala je Regionalna agencija DUNEA, dok je treće mjesto u istoj kategoriji pripalo projektu MoST kojeg je na području doline Neretve također provodila Regionalna agencija DUNEA. Nagrađeni inovativni projekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dokaz su efikasnog korištenja EU fondova za poboljšanje životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika i hrvatskih građana u cjelini.

Na svečanom proglašenju pobjednika u izboru za najbolji EU projekt nazočan je bio i premijer Andrej Plenković koji je naglasio kako će se i u sljedećem razdoblju iz EU fondova ciljati na demografsku revitalizaciju, obnovljive izvore energije, digitalizaciju te obrazovanje, predškolsko i školsko, za što je već osigurano 2,5 milijarde eura. I ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić potvrdio je značaj povlačenja EU novca iz fondova za sve lokalne i regionalne jedinice, u prethodnom razdoblju te i u ovom novom. Pri odabiru najboljih EU projekata, vodi se uvijek time koliko je projekt koristan za zajednicu, odnosno, koliko je ‘zaživio’, a ne toliko koliko je novca povučeno.

Projekt GECO2 provodio se u suradnji s lokalnim OPG-ovima što je bilo nužno da bi se uspostavilo novo dobrovoljno tržište ugljika iz poljoprivredne djelatnosti. Također, uspostavljen je i inovativni međuregionalni sustav kojim se poboljšalo praćenje klimatskih promjena te uvele eksperimentalne eko-prihvatljive poljoprivredne prakse.

Uspostava dobrovoljnog tržišta ugljika iz poljoprivredne djelatnosti na prekograničnoj suradnji (Italija-Hrvatska), predstavlja novost na tržištu ugljika i sama činjenica da se radi o prvom takvom tržištu, predstavlja inovaciju na ukupnom tržištu ugljika u svijetu i primjer dobre prakse drugima. Stvorena je i iznimna prilika za Dubrovačko-neretvansku županiju za razvoj poljoprivrede, zelenog poslovanja gospodarstvenika, mehanizma trgovanja ugljikom te iskorištavanje potencijala koji nudi Europski zeleni plan i njegove spomenute mjere i programi. Projekt MoST kojeg je provodila Regionalna agencija DUNEA iznimno je bitan za budućnost doline Neretve jer projektni rezultati predstavljaju važan korak u poboljšanju kvalitete podzemnih voda i rješavanju problema zaslanjenosti poljoprivrednih tala u dolini Neretve.

Važno je napomenuti da se u sklopu projektnih aktivnosti odrađena zračna snimanja zaslanjenosti podzemnih voda i poljoprivrednih površina. Riječ je o neinvazivnoj geofizičkoj metodi istraživanja i tehnologiji koja nije štetna kako po objekte tako ni po ljudsko zdravlje, a koja se provodi niskim preletom helikopterom (20-40 m iznad tla).Također vrlo bitno je naglasiti da se ovakva vrsta istraživanja s ovom tehnologijom prvi put radila u Hrvatskoj. Nakon završetka projekta MoST odobren je projekt SeCure (nastavak na MoST) s ciljem da se maksimiziraju glavni ishodi i iskustva projekta MoST te da se dodatno prate zaslanjenosti poljoprivrednih površina na području doline Neretve.

Banner 300x250 DU 1

Izbor je četvrtu godinu zaredom održan u organizaciji Jutarnjeg lista, portala župan.hr, Hrvatske zajednice županija i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Sve pobjednike pogledajte na službenoj stranici Hrvatske zajednica županija.

logotipi vidljivost dunea ribarstvo 1

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Pročitajte još

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Raspravlja se o radu župana za prvo polugodište 2024. godine

Dulist

Počeli radovi na izmještanju trase dalekovoda za novu zgradu OŠ Cavtat

Dulist

OBITELJ GLUMAC SRETNA Našli smo asistenticu našoj Boženi! Veliko hvala dobra čeljadi na pomoći!

Dulist