Grad

DUBROVAČKI POLUMARATON 2015. GODINE Dvokilometarska utrka po zidinama

polumaraton

Dubrovački polumaraton novi je sportsko-turistički događaj, koji će se održati u Dubrovniku 9. i 10. svibnja 2015. godine. Ovaj događaj rezultat je intenzivne višegodišnje suradnje Montereya i Dubrovnika.

Pojedinosti organizacije dogovorene su tijekom ovotjednog boravka delegacije grada prijatelja Dubrovnika, američkog Montereya, koju predvodi bivši upravitelj grada Fred Meurer.
Monterey, kao grad s višegodišnjim iskustvom u organizaciji sličnih sportskih događaja predložio je Dubrovniku suradnju na projektu realizacije prvog dubrovačkog polumaratona, koja je nakon više godina priprema pred realizacijom. Ovaj zahtjevan i vrlo izazovan projekt ujedinio je predstavnike dvaju prijateljskih gradova sa zajedničkim ciljem organizacije ovog nadasve zanimljivog sportskog događaja, ali i daljnjeg učvršćivanja povezanosti Montereya i Dubrovnika.

Atraktivnost ovog novog sportskog događaja temeljena je na činjenici da je Dubrovnik – grad domaćin dio UNESCO-a svjetske zaštićene kulturne baštine, smješten na terenu vrlo atraktivnom za maratonsko trčanje, a posebno što će se dvokilometarska utrka s ograničenim brojem sudionika održati na dubrovačkim zidinama, najznačajnijoj dubrovačkoj atrakciji.

Ruta polumaratona duga je 21.1 km, kreće s Ploča, prolazi područjem od Pila do Kantafiga s okretom pokraj ACI marine u Komolcu i s ciljem na najljepšem mogućem mjestu – na Stradunu. S motom „Više od utrke“ ovo događanje, kako je zamišljeno, bit će više od samog sportskog događanja, putem trčanja promovirat će se zdravi stilova života, sve u “zagrljalju” povijesnih spomenika, uz klapsku pjesmu i blagoslov sveca zaštitnika Dubrovnika – sv. Vlaha – kao elemente zaštićene nematerijalne baštine u okrilju UNESCO-a.

Maraton će se realizirati u organizaciji Grada Dubrovnika i Dubrovačkog saveza športova te uz konzultantsku pomoć američke tvrtke Next Events, uz tvrtku Valamar Hotels&Resorts kao generalnog pokrovitelja i sudjelovanje Turističke zjednice grada Dubrovnika .
Ovaj sportski događaj, koji je zapravo i prvi međunarodni sportski događaj ove vrste, stvara dodatnu mogućnost promocije Dubrovnika u proljeće kao destinacije vrlo pogodne i za bavljenje različitim sportskim aktivnostima.

Podnaslov dubrovačke utrke je „World Heritage Event“ , a planirano je putem promocije na inozemnim tržištima privući potencijalne sudionike u naš grad, u kojem će se na taj način kreirati i dodatni turistički promet u svibnju.
Prvi dubrovački međunarodni polumaraton („The Inaugural Dubrovnik International Half Marathon“) održat će se 10. svibnja 2015., a dan prije zakazana je utrka dubrovačkim zidinama („2k Run the Wall“) kao posebna atrakcija cijelog događanja. Isti dan održat će se i Dječji festival s igrama, glazbom i brojnim zabavnim aktivnostima.

Grad Dubrovnik financijski i logistički aktivno sudjeluje u organizaciji ovog vrijednog projekta. U organizaciju su uključeni i Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska, Odjel za hitnu medicinu, Atletski klub Dubrovnik, Libertas d.o.o. i brojni drugi subjekti.
Dubrovnik ima sve preduvjete za održavanje ove manifestacije koja će imati veliko značenje u promicanju zdravog načina života, trčanja kao pokreta i promoviranju Grada Dubrovnika kao destinacije. Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić izrazio je želju da događaj postane tradicionalan i „više od utrke“, što je i moto manifestacije.
Broj sudionika polumaratona ograničen je na 1.000, a utrka gradskim zidinama na 50 sudionika.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist