Kultura

Dubrovačka slikarica Anabel Zanze izlaže novi ciklus u Muzejima grada Karlovca

Muzeji grada Karlovca uoči Dana državnosti u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj pripremaju izuzetan događaj – otvorenje izložbe istaknute hrvatske slikarice i grafičarke Anabel Zanze. Izložba „Aeromiting“ otvorit će se u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. u 11 sati u izložbenom prostoru Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

Umjetnički opus Dubrovčanke Anabel Zanze nastaje već tridesetak godina, a karakterizira ga stvaranje u zaokruženim ciklusima. U njezinoj stvaralačkoj metodi važna je procesualnost koja ujedno znači mukotrpnost bivanja u slici, hrabrost da se završi započeto i neodustajanje od nastojanja da se zamišljeno realizira zbog sebe same, zbog djela i zbog onih koji će djelo promatrati i u njemu prepoznavati djeliće svojih doživljaja i osjećaja.

Bitna sastavnica Anabelina stvaralaštva jest i arhiviranje kojim komunicira osobne preferencije prema fenomenima i osobnostima iz svijeta umjetnosti i s njima povezanim svevremenim društvenim pojavama pohranivši ih u slike. Zanze je predstavnica slikarskog letrizma. U njezinu stvaralaštvu lajtmotiv je – slovo. Latinično, vrstom i veličinom prilagođeno zamišljenom konceptu slikarice, ponekad je dio cjeline: riječi ili teksta, a – ponekad – upravo prikaz cjelovite riječi čini ključ za „čitanje“ djela.

Od slova Anabel Zanze ne odustaje ni u ciklusu kolaža Aeromiting, koji izlažemo povodom obilježavanja Dana državnosti u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Umjetnica je rad na tom ciklusu započela pandemijske 2020. godine. Ističemo sliku Aeromiting 7 iz 2023. koja je posvećena junacima Domovinskog rata i otporu ukrajinskog naroda ruskoj agresiji.

Teoretičar umjetnosti Igor Zidić o ciklusu kolaža Anabel Zanze:

„Isprva, ne osobito naglašeni, a ipak zamjetljivi, javljaju se u djelu Anabel Zanze od 1992, kao slikarski predmeti-motivi, nedefinirani – objekti-letjelice, možda meteori, možda konkretizirani bljeskovi memorije, možda tek krhotine tko-zna-čega s prepoznatljivom karakteristikom: da su ono gušće u razrijeđenom, ono teže u (gotovo) bestežinskom i ono brže u (relativno) mirujućem. Svima je zajedničko tek to da prolijeću ili lebde. Od godine 2020. učestalije se javljaju definirana tijela koja nisu više (konstruktivno) raznolika kakva su bila ona prva aerolitska ili meteoritska; sada su to jasno opisane forme zrakoplova, no i raketa. Pritom biva očigledno da je manje privlači konstruktorski stol sa shemama i tehničkim nacrtima, nego situacije u zraku koje nose skupno ime ciklusa: Aeromiting.“

U ciklusu Aeromiting Anabelini su kolaži dinamični, oni donose tren koji je već prošao. Njezini kolaži utjelovljuju izražajne mogućnosti izrezanih ploha unutar poznate Anabeline palete, koju čine neboje –  bijela, crna i siva te boje – crvena, oker i boja slonovače. Ona u kolaže intervenira crnim tušem i korekturnim bjelilom pa su komadi otisnuti tiskarskih strojem oplemenjeni njezinom slikarskom gestom.

Radovi nastali unutar ciklusa Aeromiting napunjeni su zatvorenim ali intimnim i autobiografskim sadržajima, no primjećuje se i prisutnost univerzalnih pitanja: lete li ovi avioni da bi pokazali ljepotu vještine neustrašivih pilota ili nam daju zadatak promisliti o našoj malenosti u vremenu i prostoru.

Umjetnica Anabel Zanze o ranijim radovima kao ključu razumijevanja novostvorenog ciklusa:

„Na letjelice se, listajući mape, može naići već u mojim najranijim studentskim crtežima, no prvi sam, izrezak aviona Anselma Kiefera – s reprodukcije u deplijanu njegove izložbe ulijepila na neposlanu pozivnicu moje samostalne izložbe. Ako sam u vremenu 1991-1995. i izvela nekoliko ratnih crteža – gotovo razoreni Metropolis, zatim Ratnu bilješku, molitveni pejzažni croqius, te pokoji gribouillage u kojemu zrakoplovi, ptice i neobične letjelice izbacuju na objekte na tlu, ili upućuju jedni na druge, razorne projektile – avioni ciklusa Aeromiting iz 2020., ne nose u utrobi oružja uništenja, oni su – za mene – demonstracija virtuozno izvedenih figura vrhunskih pilota koji, po izvršenu zadatku, uspješno slijeću.“

Anabel Zanze rođena je u Dubrovniku 1971. godine, gdje je završila srednju školu prirodoslovno-matematičkoga smjera. Diplomirala je na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996., u klasi prof. Ante Kuduza. Živi u Zagrebu. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Zanze već 30 godina izlaže samostalno i skupno u istaknutim hrvatskim galerijama i muzejima, kao i u inozemstvu, a djela joj se nalaze u fundusima ili postavama više hrvatskih muzejskih  institucija.

Na otvorenju izložbe govorit će Igor Zidić, istaknuti hrvatski povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist te Branko Roglić, vlasnik Orbica, najveće distributerske tvrtke u regiji i veliki podupiratelj umjetničke prakse Anabel Zanze.

Kustosice izložbe su muzejska savjetnica Antonija Škrtić i viša kustosica Ružica Stjepanović. Izložba ostaje otvorena do 8. listopada 2023. godine, a financijski ju podupiru Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Karlovac.

Otvorenje izložbe dio je programa Grada Karlovca i Karlovačke županije kojim će se obilježiti Dan državnosti. U utorak, 30. svibnja, na Dan državnosti, u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj održat će se Dan otvorenih vrata prilikom kojeg će posjetitelji od 10 do 18 sati moći besplatno razgledati muzej i novootvorenu izložbu Anabel Zanze: Aeromiting.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist