Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula ovaj tjedan u Strasbourgu organizira okupljanje proizvođača raznih hrvatskih proizvoda.
U društvu pozvanih našlo se dvadesetak proizvođača zagorskih mlinaca i zagorskih štrukli, međimurskog mesa ‘z tiblice i međimurskog bučinog ulja, viškog brašna od rogača, dalmatinskog i istarskog pršuta, dubrovačke mantale, džema od dubrovačke ljute naranče, ličkog sira škripavca. Oni će od danas do četvrta boraviti u Strasbourgu, a među njima će biti i predstavkin Slow food-a i gastro stručnjakinja Jadranka Ničetić te konzultanti.
Ovo je nastavak inicijative eurozastupnika Picule koji se time počeo baviti na početku svoga mandata, a riječ je o okupljanju proizvođača zaštićenih proizvoda, proizvoda koji su u proceduri (ili se pripremaju za proceduru) i proizvoda koji imaju potencijal, kao i stručnjaka koji pomažu u procesu zaštite.
– Radni sastanak Hrvatske oznake izvornosti: održivost kroz zajedništvo i kvalitetu bit će još jedna prilika za umrežavanje i razmjenu iskustava proizvođača i stručnjaka međusobno. Cilj je svake ovakve radionice osnažiti male i srednje proizvođače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda jer je iz mjeseca u mjesec vidljivo da napori oko zaštite autohtonih proizvoda u Hrvatskoj daju rezultate – poručio je Picula.
Posljednji okrugli stol i radionice Picula je organizirao prošli mjesec u Lovincu – mjestu gdje je zaštićen lički krumpir, a prije toga u Bruxellesu, Dubrovniku, Šibeniku, Rovinju i Zagrebu.