GradKultura

DSO NAJAVIO TUŽBU REKTORATU Vratit ćemo se u svoj dom, ‘viva la musica!’

DSO Naslovna

U đardinu ljetnikovca Crijević Pucić održana je danas u jutarnjim satima konferencija za medije Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Javnosti se obratila prvo Mara Đurović, pred Hrvatskim sindikatom djelatnika u kulturi, podružnica Dubrovački simfonijski orkestar, te kao organizatorica skupa i povjerenica HSDK u DSO i član Središnjeg odbora HSDK.
Ona je okupljenima pojasnila sve o temi (ne)povratka Orkestra u vlastiti prostor, u kojem se sad nalazi Rektorat Sveučilišta u Dubrovniku, dok je u ime Orkestra glazbenik i voditelj tima za razvoj DSO, Denis Ajduković pojasnio uvjete koji nisu primjereni instituciji kao što je Orkestar za vježbanje i predstavljanje svjetskoj kulturnoj javnosti.
– DSO je uknjiženi vlasnik ljetnikovca Crijević Pucić, čestica 3556 i 3557 – kuća, đardin i šuma Gradac, no kako znate, nismo u posjedu našeg vlasništva, jer ga još uvijek koristi Rektorat. Ugovor o najmu, sklopljen između Rektorata i Grada Dubrovnika istekao je prije šest mjeseci i otad se nije ništa napravilo kako bi se DSO vratio u vlastiti prostor. Mi u Slanici nemamo uvjete za rad, no bez obzira na tu činjenicu, redovito održavamo koncerte i ispunjavamo sve obaveze prema našem gradu, a naši koncerti su jako dobro posjećeni. Kvaliteta dirigenata i solista je jako visoka, što svjedoči i stručna kritika i zadovoljni slušatelji. Ne želimo ulaziti u sukob između institucija koje se bave obrazovanjem, znanošću i kulturom, no ukoliko se danas Rektorat ogluši na naš apel, tražit ćemo pravnim i legalnim putem povratak u na dom, što znači trošenje novca poreznih obveznika i nepotrebne sudske parnice, nepotrebne jer mi dokumente o vlasništvu imamo – kazala je Đurović, dodavši kako se DSO ‘sigurno vraća u svoj dom, no pitanje je kada i koliko će to koštati’, ponovivši kako će morati pokrenuti sudsku parnicu kako bi sve bilo legalno.

Počnite rješavati povrat imovine vlasniku!

Ajduković je pak, nastavljajući na riječi Đurović, kazao kako ne žele nikoga napadati, a osobito ne Sveučilište u Dubrovniku.

-Namjerom smo se okupili u našem vrtu, našeg ljetnikovca. Organizirali smo se kako bismo javno uputili naš jasno artikuliran stav, zahtjev da se napokon počne s rješavanjem povrata imovina vlasniku, to jest nama – kazao je Ajduković, dodavši:

Vjerujte nam, loše nam je u prostoru Slanice, ne možemo više izdržati tamo! Ne samo što nemamo normalne uvjete za umjetnički rad, već nam je ugroženo zdravlje, a gubimo i publiku, jer ih jednostavno ne možemo natrpati sve u taj prostor – kazao je Ajduković, dodavši kako ‘DSO nije nastao jučer, ali kako traže normalne, standardizirane uvjete’.

-Zalažemo se za razvoj Sveučilišta, no ne preko naših leđa, a mi ćemo se vratiti našem Crijeviću Puciću, gdje ćemo imati svoj bazni dom i normalne uvjete profesionalnog umjetničkog rada! Tu posebno ističemo edukaciju mlađih naraštaja – kazao je Ajduković među ostalim, kazavši kako se zahvaljuje Gradu Dubrovniku kao osnivaču, te građanima, koji nisu dovodili u pitanje opstojnost DSO.

-Nismo jučer nastali! Iako smo u mlađahnoj, devedesetoj godini, ipak trebamo uvjete za normalan rad i napredak. Dali smo podršku našem Sveučilištu u proteklih desetak godina, davši im privremeno, naglašavam – privremeno – naš radni, edukacijski prostor, a kako bismo im pomogli pri obnovi njihovog neposrednog prostora, a nadavši se kada im se ostvare uvjeti, da će se dame i gospoda iz Rektorata prebaciti sa svojim laptopima i kancelarijama u njihove novoobnovljene prostore. Razvoju Sveučilišta da, ali ne preko zatiranja naše perspektive – e to ne! Viva la musica! – zaključio je Ajduković.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist