Aktualno

Država staje na kraj poreznoj utaji

porezna grbic 01

Seminar dubrovačkog Područnog ureda Porezne uprave na temu fiskalizacije privukao je velik broj dubrovačkih obrtnika, ugostitelja i trgovaca, pa su mnogi ostali ispred vrata.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom usmjeren je na porezne obveznike koji trguju gotovim novcem, pri čemu se misli na novčanice, kartice, čekove i druge slične načine plaćanja osim plaćanja izravno na račun.

Riječ je o skupu mjera za nadzor evidentiranja prometa u gotovini kojima se želi djelovati protiv utaje poreza, koja je u Republici Hrvatskoj evidentirana u visokoj mjeri (tek 15 posto prometa pripada gotovinskom plaćanju). Jedan od ciljeva je i razvijanje kulture izdavanja i uzimanja računa, s posebnim naglaskom od 1. srpnja 2013. kada će porezni inspektori kažnjavati i kupce.

Kako bi fizički i pravni subjekti ušli u sustav fiskalizacije prije svega uz pomoć informatičara trebaju provjeriti u kakvom su im stanju blagajnički kompjuteri, odnosno podržavaju li software i jačinu internetske veze za fiskalizaciju. Zatim je potrebno poći na FINU i predati zahtjev, uz NKD (Nacionalna klasifikacija djelatnosti) i kopiju osobne iskaznice fizičke osobe koja upravlja poslom. Također je potrebno uplatiti 375 kuna (po 60 kuna za pet godina koliko će dokument vrijediti + PDV). Na svoj e-mail poduzetnici će zatim dobiti digitalni certifikat s dva podatka, zaštitnim kodom izdavatelja (ZKI) i PIN za instalaciju softwarea. Tu onda opet dolaze informatičari koji na računalo ugrađuju programski sustav.

Kod izdavanja računa, računalo šalje e-mail u centralni sustav Porezne uprave koji prepoznava ZKI, te u povratnom e-mailu dostavlja jedinstveni identifikacijski račun (JIR). Na računu koji se izdaje s JIR-om, uz od prije potrebnih podataka, trebaju se nalaziti datum i sat, ime i OIB izdavatelja računa (radi kontrole radnog vremena) te način plaćanja. Sve skupa navodno traje svega dvije sekunde.

Glavno pitanje na seminaru bilo je tko je izuzet od fiskalizacije? Zapravo rijetko tko, jer fiskalizacija će postupno obuhvaćati sve veći broj subjekata. Tako će od 1. travnja u fiskalizaciju biti uključeni svi u djelatnosti trgovine i slobodnih zanimanja, a od 1. srpnja obrti poput frizera, taksista, ali i svi koji naplaćuju u gotovini na tržnicama (prema direktivi EU). Ukratko, svi su obvezni provesti postupak fiskalizacije, i to slanjem e-mailom tzv. internog akta s popisom poslovnih prostora s adresama i oznakama, radnim vremenom…

Potrebno je uzeti naljepnicu o obvezi izdavanja i uzimanja računa. Na kraju, računi više neće svakog dana počinjati od broja 1, već će se nastavljati iz dana u dan, a svaka blagajna dobit će svoj broj. Tako će obrtnik s jednim prostorom i jednom blagajnom, koji izdaje račun broj 28 izdati račun: 1-01-28.

Što u slučaju prekida internetske veze ili kvara? Kod prekida internetske veze ispisivat će se račun bez JIR-a (koji inače stiže e-mailom), a račun će se naknadno poslati (najkasnije u roku od 48 sati od ponoći, uz prekucavanje i novo vrijeme izdavanja računa). Ipak, bit će potrebno zatražiti potvrdu Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) kako je toga dana došlo do prekida internetske veze. Ako je riječ o trajnom stanju (lokaciji bez internetske veze) HAKOM će potvrdu izdati na rok od godine dana.

U slučaju kvara može se koristiti zamjenski naplatni uređaj ili se račun može zapisati u knjigu ovjerenih računa.

Ako se posao obavlja kao vrsta servisa, ti subjekti morat će nabaviti posebne prijenosne prilagođene naplatne sustave, pa će njima fiskalizacija biti puno skuplja.

Ukoliko se građani koji će koristiti fiskalizaciju ne budu držali pravila njihovi poslovni prostori bit će zapečaćeni dok ne pravilno ne provedu sustav fiskalizacije. Server u Poreznoj upravi navodno bi trebao podnijeti otprilike 10000 računa u sekundi, a izravni troškovi za uvođenje fiskalizacije mogli bi iznositi i do 4500 kuna.

Informacija za građane je kako će oni preko SMS-a i interneta moći provjeriti je li račun evidentiran u sustavu Porezne uprave. Uredi Porezne uprave koristit će programe za analizu riziku, gdje će se inspektori slati onima koji u analizi budu izgledali sumnjivo.

Za one koji nisu danas uspjeli ući na seminar, u četvrtak u 10 sati seminar će se ponoviti.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist