Hrvatska

Država osigurala šest milijuna kuna potpore regionalnim organizacijama vinara i vinogradara

vinograd dingac8082

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u srijedu, 14. travnja 2021. godine usvojen je Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara za razdoblje 2021. do 2023. godine, za koji je na trogodišnjoj razini osigurano 6 milijuna kuna u Državnom proračunu, od čega je za 2021. godinu osiguran iznos od 2 milijuna kuna.

Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara za cilj ima podržati njihove aktivnosti rada koje doprinose razvoju marketinga i promocije vinara iz svoje regije, promicati održivu i okolišno prihvatljivu poljoprivredu i povećati udio vina sa zaštićenim oznakama zemljopisnoga podrijetla u RH.

– Ovaj 6 milijuna kuna vrijedan Program pomoći će jačanju konkurentnosti i prepoznatljivosti domaćih vina i vinara. Također, u svjetlu teških uvjeta poslovanja u koronakrizi, konstantno produljujemo trajanje mjera i osiguravamo dodatna sredstva za naše vinare i vinogradare – zbog toga smo na raspolaganje stavili dodatnih 30 milijuna kuna sredstava za nastavak dokazano efikasnih kriznih mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, a do kraja mjeseca u tijeku su i prijave na natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina – izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te naglasila kako ‘dijelom i zbog spomenutih kriznih mjera, Vinska omotnica u 2020. godini ima najveće iskorištenje do sada u iznosu od 94 posto, drugim riječima, u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo u prošloj je godini uloženo oko 76 milijuna kuna’.

Potpore su predviđene za regionalne organizacije vinogradara i vinara koje u skladu sa Zakonom o vinu okupljaju fizičke ili pravne osobe koje se bave proizvodnjom grožđa, mošta ili vina u jednu regionalnu organizaciju za svaku od četiri vinogradarske regije u RH, a korisnici će sredstva moći koristiti za administrativne troškove, najam, režije i uređenje uredskog prostora, kupnju informatičke opreme i tehnologije, bruto plaću zaposlenih djelatnika, edukaciju te pripremu i promoviranje nastupa regionalne organizacije na tržištu.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist