Kultura

DRUGA ŠANSA ZA ‘GUČETIĆ’ Impresivni ljetnikovac kao posveta Boškoviću

2ND Chance Gucetic

Projekt 2nd Chance financiran je sredstvima Europske unije s ciljem izrade akcijskog plana za revitalizaciju ljetnikovca Gučetić zajedno s građanima, a uprato to je razlog zašto se večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održalo kratko predstavljanje Prijedloga plana revitalizacije ovog važnog mjesta.

Prijedlog plana realiziran je u sklopu mreže 2nd Chance – Waking up the ‘sleeping giants’ financirane iz URBACT III programa. Tako je, nakon uvodnog govora Ane Marije Pilato, direktorice DURA-e, prisutnima nekoliko riječi rekao i Marko Ercegović, predstavnik nacionalne URBACT točke za Hrvatsku.

Ercegović je istaknuo kako je program usmjeren gradovima koji žele sticati nova znanja, odnosno gradovima koji žele živjeti održivo i inovativno. Upravo je URBACT zadužen za za informiranje, ukoliko se neki grad želi okušati u tome, naglasio je u kratkom izlaganju.

-Govoreći o revitalizaciji, moramo imati na umu novu dinamiku unutar gradova u koju nisu samo uključeni investitor i predstavnik Grada nego se naglasak stavlja i na građane – istaknuo je Ercegović. Inače, URBACT III ne osigurava sredstva za infrastrukturna ulaganja već podržava mjere namijenjene kreatorima javnih politika, izgradnji kapaciteta za upravljanje gradovima, edukaciji građana, podizanju svijesti o održivom urbanom razvoju i sličnim aktivnostima.

Ne sudjeluje samo Dubrovnik u ovom projektu – tu su i Lublin, Poljska; Chemnitz, Njemačka; Brussels, Belgija; Caen, Francuska; Liverpool, UK; Gijon, Španjolska; Porto, Portugal; Genoa, Italija i Maribor, Slovenija, a upravo se mreža 2nd Chance bavi rehabilitacijom nedovoljno iskorištenih zgrada i znamenitosti u gradovima s ciljem osiguravanje prostora za zajedničko dobro.

Budući da je jedna od takvih zgrada i ljetnikovac Gučetić, cilj je projekta razviti njegov akcijski plan revitalizacije koristeći i propitujući participativne modele programiranja i upravljanja društveno kulturnim centrom u svrhu stvaranja identitetskog prostora koji uistinu ‘pripada’ zajednici te u skladu s tim ljetnikovcu Gučetić namijenjena je funkcija društveno–kulturnog centra, dijelom posvećenog liku i djelu Ruđera Boškovića.

U izradi Prijedloga akcijskog plana sudjelovali su predstavnici lokalne akcijske grupe: Grad Dubrovnik – UO za kulturu i baštinu, UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, UO za gospodarenje gradskom imovinom, UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo; Sportska udruga Komolac, udruga Art radionica Lazareti, Dubrovačke knjižnice – podružnica u Novoj Mokošici, Kulturno-umjetničko društvo Sv. Juraj Osojnik, udruga Placa – kolektiv za istraživanje o prostoru; OŠ Mokošica, udruga Eko centar Zeleno Sunce i dječji vrtić Pčelica.

Svakako, za kraj vrijedi istaknuti i najsimpatičniji dio ovog predavanja – Prijedlog plana predstavili su učenici Gimnazije Dubrovnik, Antonio Mustahinić, Karlo Krilanović i Romana Dominković dramskom igrom za koju su ih pripremile profesorice Matilda Perković i Lucijana Pendo, te su se tako naši gimnazijalci još jednom pokazali kao odlični prezenteri.

MNJ

Pročitajte još

[FOTO] Započeo je sedmi Stradun Classic festival

Dulist

Objavljeni rezultati natječaja za izlaganje u Galeriji Flora u 2025. godini

Dulist

(FOTO) Spektakularna Opera Gala zatvorila 75. Dubrovačke ljetne igre

Dulist