AktualnoUrednički izbor

DR. BERNARDA HAJDIĆ ZA DULIST ‘Posljednjih nekoliko tjedana na Psihijatriji nedostaje postelja’

c bernarda hajdic007

Zadnjih tjedana evidentan je pojačan pritisak. Tražio se i krevet više. Dok je trajao ‘lockdown’ zbog reorga­nizacije bolnice radili smo sa smanje­nim brojem. Relaksacijom mjera vra­tili smo se na staro stanje i tad nije bilo previše pacijenata. Uspjeli smo prihva­ćati one koji su bili potrebiti bolnič­kog liječenja. Sad se potreba za hospi­talizacijom značajno povećala. Je li to slučajno ili je to posljedica epidemije koronavirusa na mentalno zdravlje, prerano je zaključivati – poručila je za DuList dr. med. specijalist psihijatrije Bernarda Hajdić, voditeljica Odjela za psihijatriju OB Dubrovnik. U ovom trenutku ovaj odjel raspolaže s 21 poste­ljom i petero liječnika, a ruke u liječe­nju duševnih bolesnika daju im i dva specijalizanta, naravno uz nadzor te pod mentorstvom starijih kolega. ­

Najviše slučajeva alkoholizma
— Bilo je vremena kad nas je bilo samo troje. Zadnju godinu trebalo se nekako izvući. Dolazili su nam liječnici iz drugih bolnica. Na taj način premo­stili smo kadrovski veliki deficit. Sad koliko toliko možemo funkcionirati. Nedostaje nam medicinskih sestara jer ih je dosta otišlo u mirovinu te su na bolovanjima. Oslanjamo se na na naše unutrašnje snage. Mobiliziramo se dodatno i uspijevamo raditi. Spe­cijalizanti nam uvelike pomažu, zai­sta davaju veliki obol. Oni su se kako svi početkom krize vratili i početkom ljeta nastavili djelovati na svom matič­nom psihijatrijskom odjelu. Još im je ostalo par mjeseci do pola godine za položiti ispite – objašnjava nam Haj­dić. Njihov odjel inače zbrinjava svu patologiju psihijatrije.
Prisutni su slučajevi počevši od psihotičnih poremećaja, depresije s povećanim rizikom od suicida, psi­homotorne uznemirenosti, demen­tnost do alkoholizma. Upravo je ovi­snika o alkoholu za trajanje karantene najviše primljeno. Iako to zakonski ne bi smjeli, primaju se i djeca ispod 18 godina. Riječ je iznimci, tvrdi naša sugovornica. Nažalost, kaže, tijekom prošle godine bilo je dosta takvih vrsta hospitalizacije – kojih desetak sluča­jeva. Dakle, mjesečno jedna osoba u prosjeku. Djeca se inače usmjeravaju na Zagreb, no zbog prometne udalje­nosti to se uvijek ne može izvesti pa ako je potreban dulji tretman neko­liko dana borave u Dubrovniku. U kojoj mjeri je epidemija koronavirusa utjecala na njihovo djelovanje Hajdić je iznijela:
— Tijekom karantene pacijente koji su od prije bili naručeni, kako se oni ne bi mučili doći do bolnice, kontak­tirali smo ih telefonom. Posrijedi je detektirana skupina liječenih bole­snika kojima je potreban određeni ‘suport’. Bile su otvorene i linije za psi­hološku pomoć. Međutim, primjetili smo da je određeni broj došao u takvu dekompenzaciju da su dosegli psiho­tičnu razinu zbog čega su morali biti hospitalizirani. Također, kroz ambu­lantu nam je prošlo dosta ljudi. Zabi­lježen je porast uporabe anksiolitika, tableta za smirenje i alkohola. Ljudi su radili samomedikaciju. Zadnjih tje­dana tako moramo posuđivati krevete od drugih. Je li to nešto sporadično ili je pak riječ o trendu, teško je reći.
Ono što je sigurno, prilagodba na novu stvarnost u koju naši sugra­đani moraju ulagati iznimnu ener­giju, tumači Hajdić, ostavit će traga. Hoće li posljedice biti vidljive već sada ili kasnije, vrijeme će pokazati. No, nije sve tako crno. Na ovaj način osviještena je činjenica kako briga o mentalnom zdravlju nije manje važna od somatskog. Mnogi govore, iznosi, kako ta zaraza i nije toliki iza­zov koliko je nošenje sa stresom kojeg ona sa sobom nosi. Informacije kako se ponašati su dvojake te se mijenjaju iz dana u dan pa se mnogi preispiti­vaju je li stanje doista onako kakvim ga u medijima predstavljaju. Poje­dinci sve češće posežu za alternativ­nim verzijama priče, tj. za teorijama urote kako bi sebi pojasnili zbog čega se sve ovo moralo dogoditi, komentira voditeljica Odjela za psihijatriju.

Treba živiti dan po dan
— Problem je i što se ne nazire kraj ovomu. Ipak, kriza sa sobom ne nosi samo loše stvari. Neka pitanja na osobnoj, ali i globalnoj razini su se iskristalizirala. Liste prioriteta su promijenjene. Ciljevi su postali real­niji i adekvatniji. Možda ova situacija potakne ljude da shvate kako smo svi ranjivi na ovaj ili onaj način. Tra­žiti pomoć stručnjaka nije sramota. Svatko reagira različito. Netko se povlači u sebe, drugi se pak tuže kako im je teško te imaju psihosomatske poremećaje poput bolova u glavi i teš­kog disanja. To se ne smije zanemariti. Bitno je razgovarati s bližnjima, dati podršku i osnažiti čovjeka – ističe dr. med. specijalist psihijatrije Bernarda Hajdić te dodaje kako kako ova pojava nije mimoišla ni naše najmlađe.
— Djeca rastu kroz okvir rutine. Zbog epidemije koronavirusa izgubili su neposredan kontakt s vršnjacima i mogućnost kretanja što su važni poti­caji za njihov razvoj. Ipak, oni su vrlo adaptivni. Ako im je roditelj emocio­nalni filter i primiri ga riječima – bit će bolje, oni će to prihvatiti. Žele im vje­rovati. U trenutcima pojačanog kaosa to, međutim, nije tako jednostavno. Logično je da se briga onda stvori i kod djece. Mi nismo imali pojačani pritisak u dječijoj ambulanti, a to je sigurno iz razloga što su u slučaje­vima u kojima je obitelj koliko-toliko funkcionalna su im roditelji pomagali da shvate stanje – zaključila je Hajdić. A kako biti od koristi drugima i zadr­žati tlo pod nogama naša sugovornica savjetuje:
— Informacije moraju biti dozirane i treba pronaći nešto što nas veseli. To ne moraju biti neke grandiozne stvari, dapače male su one koje su važne. Sje­sti i skršiti ruke te misliti kako ćemo dalje, samo nas tjera u dublju kompen­zaciju. Ne postoji bezizlazna situacija. Treba pronaći proaktivne metode koje će nam pomoći da ovo prebrodimo. Samo kretanje prevencija je od depre­sije. Također, dobro je iskoristiti sunce i potaknuti stvaranje D vitamina koji je protektiv za psihološke mehanizme, ali i imunološki sustav. Važna je higi­jena sna. Zamjena dana za noć nagovi­jest je da nešto nije dobro. Može pripo­moći i zdrava prehrana – preporučava Hajdić čiji odjel je intezivirao djelova­nje kroz rad dnevne bolnice.
— Nastojimo imati minimalni posto­tak pacijenata na odjelu. Otpuštamo ih i liječenje te praćenje nastavljamo kroz dnevnu bolnicu. Na taj način osobe su svakodnevno uključene u naše programe, a opet im pomažemo. Ljudima je potreban kontakt. Držimo se epdemioloških preporuka, ali tru­dimo se biti kreativni – objašnjava dr. med. specijalist psihijatrije Bernarda Hajdić, voditeljica Odjela za psihija­triju OB Dubrovnik i poručuje našim čitateljima da u ovim nesigurnim vremenima naprijed idemo korak po korak. Nitko ne može napraviti točnu projekciju kako će naš život izgle­dati za nekoliko mjeseci zbog čega je nužno fokusirati se na trenutak. Ako smo imali snage preživjeti rat, moći ćemo i ovo.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 15. kolovoza 2020.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Počinje izgradnja novog parkirališta u Novoj Mokošici

Dulist

MINISTAR PILETIĆ “Nadamo se kako ćemo do kraja sljedeće godine imati kvalitetan Centar za starije osobe”

Dulist