DuList IN

Donosimo tri ‘it’ recepta za slasni doručak!

It Dorucak

Dani i dani, i tjedni izolacije u nama mogu probuditi prave kreativce, ali i vrsne kuhare. Svaki ‘kućni eksperiment’, ako niste vični primjerice, kuhanju, svodi se na jednostavan ‘recept’ – metodu pokušaja i pogreške – do savršenstva. Ako ne uspije iz prve, ne odustajte – i najveći svjetski ‘masterchefovi’ počeli su od – svog prvog jela.

Mi smo u ovom broju odlučili pratiti najnovije virtualne trendove i pripremiti vam tri fantastična recepta – dva kruha, jedan slatki, jedan slani, te apsolutnu hit kavu izolacije – Dalgona. Nadamo se da ste spremni, jer sve što vam treba je mašta, inspiracija i nekoliko praktičnih posuda za zamutiti sastojke. Dobar tek!

DALGONA KAVA Dva sastojka za kućnu čaroliju

Dalgona

Apsolutni ‘must drink’ kućne izolacije ili kako se osjećati kod kuće kao da ste u nekom ‘it’ kafiću je – Dalgona kava. Odlično ide uz ove dvije prethodne slastice, a recept, bez obzira koliko svjetski izgleda ovaj slasni napitak, ne može biti jednostavniji! Pomiješajte dvije čajne ožice instant kave koju volite ili inače pijete, dvije ožice šećera i dvije ožice prokuhane vruće vode. Miksajte dok ne dobijete gustu, svjetlije smeđu smjesu koja prianja uz ožicu. Stavite smjesu sa strane i u čašu po izboru – preporučujemo prozirnu, radi efekta – stavite nekoliko kockica leda. Potom prelijte mlijekom po vašem izboru. Odlično idu i biljna mlijeka! Ostavite od vrha 1/3 slobodno te tu, na mlijeko, ulijte prethodno pripremljenu mješavinu. Možete lagano promiješati sve ožicom ili skroz izblendati, kako volite. Neobična instant ledena kava je gotova!

PROBAJTE I PROBAJTE NE PRETJERATI! Pull Apart Bread by Jedi Moli Soli

PullapartBread

Naš omiljeni – pull apart kruh! Ni jedna proslava u našoj obitelji ne prolazi bez njega i uvijek je onaj koji prvi nestane sa stola. Kad isprobate bit će vam jasno i zašto – pišu nam, uz slasni recept za domaći kruh, ekipa iza Instagram profila Jedi Moli Soli.

Sastojci

• 420 g glatkog brašna

• 300 ml jogurta

• 50 g maslaca

• 1 jaje

• 1/2 žličice soli

• 7 g suhog kvasca

• 1 žličica šećera

Priprema

Zagrijte jogurt da bude mlak, dodajte mu kvasac i žličicu šećera, dobro sjedinite smjesu i ostavite sa strane da se kvasac diže. U posudu stavite 400 g brašna, jaje koje ste malo umutili, otopljeni maslac, sol te smjesu s kvascem kad se digne. Sve to mijesite rukom dok se ne krene odvajati od rubova zdjele, a zatim prebacite na pobrašnjenu podlogu i zamijesite do kraja (tu bi vam moglo trebati onih dodatnih 20 grama brašna, procijenite sami). Tijesto oblikujte u kuglu i vratite u posudu gdje ste ga mijesili, premažite s malo ulja, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže dok ne naraste duplo. Dok tijesto raste, otopite maslac, dodajte mu sitno narezan češnjak i na kraju i peršin. Nemojte da vam zagori.

Kad se tijesto diglo stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte ga rukama u oblik pravokutnika. Premažite tijesto smjesom maslaca, česna i petrusina te ga izrežite na 6 jednakih traka. Trake tijesta slažite jednu na drugu, a kad ste ih tako poslagali izrežite ih na šest jednakih dijelova. U mali pleh u kojem pečete kruh stavite papir za pečenje te poslažite tih 6 narezanih dijelova (neka vam prema gore gleda strana koju ste rezali).

Nemojte nabijati dijelove jedne na druge, samo ih lagano prislonite i slobodno ostavite malo mjesta među njima. Pokrijte i ostavite da još malo raste dok ne vidite da je fino popunilo pleh. Otkrijte ga i stavite peći na 180° cca 40-ak minuta. Ako vidite da vam gornji dio prebrzo hvata boju pokrijte ga papirom za pečenje ili spustite niže u pećnici. Kruh ne trebate rezati nožem prije posluživanja već rukom trgate dijelove. Pull apart!

APSOLUTNI HIT TIJEKOM IZOLACIJE Slasni banana bread

banana bread 1
dav

Banana bread jednostavan je kolač koji ne zahtijeva puno sastojaka niti kompliciranu pripremu, a postao je apsolutni hit mnogih sladokusaca za vrijeme izolacije. Donosimo vam klasični recept, ali i jednako ukusnu vegansku verziju za koju je potrebno izbaciti samo jaja.

Sastojci • 225 grama običnog pšeničnog brašna

• 150 grama kokosovog šećera (poslužit će i obični bijeli šećer)

• 1/4 žličice sode bikarbone

• 1/4 žličice soli

• 1 žličica cimeta

• 60 grama oraha (grubo nasjeckanih)

• 60 grama mjendula (grubo nasjeckanih)

• 2 velika jaja (za vegansku verziju jaja zamijeniti s dvije banane)

• 113 grama nezaslađenog maslaca (rastopljenog i ohlađenog), a za vegansku verziju maslac zamijeniti margarinom

• 3 velike zrele banane

• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i stavite rešetku u pećnici na sredinu. Dno i bočne stranice kalupa za kruh namažite maslacem ili koristite papir za pečenje. U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet. Umiješajte nasjeckane orahe i mjendule. U zdjeli srednje veličine kombinirajte pire od banane, tučena jaja (u veganskoj verziji jaja zamijeniti s dvije banane), rastopljeni maslac (ili margarin) i vaniliju.

Gumenom lopaticom ili drvenom žlicom lagano pomiješajte vlažne sastojke (smjesu od banane) u suhe sastojke dok se ne sjedine te tijesto postane gusto. Važno je tijesto ne miješati previše kako kruh ne bi bio gumen i tvrd. Razvaljajte tijesto u kalup te ga poravnajte žlicom. Pecite otprilike 60 do 70 minuta, dok kruh ne postane zlatno smeđe boje, a znat ćete da je gotov ako umetnete čačkalicu u sredinu i ona izađe čista. Kruh stavite na žičani stalak da se ohladi, a zatim ga izvadite iz kalupa. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

Pročitajte još

Pogledajte što vas očekuje u novom kino tjednom programu!

Dulist

SUSRET NA KORČULI Vatreni usrećili Severininog sina!

Dulist

Vlasnici apartmana – imamo super novosti za vas!

Dulist