Dani i dani, i tjedni izolacije u nama mogu probuditi prave kreativce, ali i vrsne kuhare. Svaki ‘kućni eksperiment’, ako niste vični primjerice, kuhanju, svodi se na jednostavan ‘recept’ – metodu pokušaja i pogreške – do savršenstva. Ako ne uspije iz prve, ne odustajte – i najveći svjetski ‘masterchefovi’ počeli su od – svog prvog jela.
Mi smo u ovom broju odlučili pratiti najnovije virtualne trendove i pripremiti vam tri fantastična recepta – dva kruha, jedan slatki, jedan slani, te apsolutnu hit kavu izolacije – Dalgona. Nadamo se da ste spremni, jer sve što vam treba je mašta, inspiracija i nekoliko praktičnih posuda za zamutiti sastojke. Dobar tek!
DALGONA KAVA Dva sastojka za kućnu čaroliju
Apsolutni ‘must drink’ kućne izolacije ili kako se osjećati kod kuće kao da ste u nekom ‘it’ kafiću je – Dalgona kava. Odlično ide uz ove dvije prethodne slastice, a recept, bez obzira koliko svjetski izgleda ovaj slasni napitak, ne može biti jednostavniji! Pomiješajte dvije čajne ožice instant kave koju volite ili inače pijete, dvije ožice šećera i dvije ožice prokuhane vruće vode. Miksajte dok ne dobijete gustu, svjetlije smeđu smjesu koja prianja uz ožicu. Stavite smjesu sa strane i u čašu po izboru – preporučujemo prozirnu, radi efekta – stavite nekoliko kockica leda. Potom prelijte mlijekom po vašem izboru. Odlično idu i biljna mlijeka! Ostavite od vrha 1/3 slobodno te tu, na mlijeko, ulijte prethodno pripremljenu mješavinu. Možete lagano promiješati sve ožicom ili skroz izblendati, kako volite. Neobična instant ledena kava je gotova!
PROBAJTE I PROBAJTE NE PRETJERATI! Pull Apart Bread by Jedi Moli Soli
Naš omiljeni – pull apart kruh! Ni jedna proslava u našoj obitelji ne prolazi bez njega i uvijek je onaj koji prvi nestane sa stola. Kad isprobate bit će vam jasno i zašto – pišu nam, uz slasni recept za domaći kruh, ekipa iza Instagram profila Jedi Moli Soli.
Sastojci
• 420 g glatkog brašna
• 300 ml jogurta
• 50 g maslaca
• 1 jaje
• 1/2 žličice soli
• 7 g suhog kvasca
• 1 žličica šećera
Priprema
Zagrijte jogurt da bude mlak, dodajte mu kvasac i žličicu šećera, dobro sjedinite smjesu i ostavite sa strane da se kvasac diže. U posudu stavite 400 g brašna, jaje koje ste malo umutili, otopljeni maslac, sol te smjesu s kvascem kad se digne. Sve to mijesite rukom dok se ne krene odvajati od rubova zdjele, a zatim prebacite na pobrašnjenu podlogu i zamijesite do kraja (tu bi vam moglo trebati onih dodatnih 20 grama brašna, procijenite sami). Tijesto oblikujte u kuglu i vratite u posudu gdje ste ga mijesili, premažite s malo ulja, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže dok ne naraste duplo. Dok tijesto raste, otopite maslac, dodajte mu sitno narezan češnjak i na kraju i peršin. Nemojte da vam zagori.
Kad se tijesto diglo stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte ga rukama u oblik pravokutnika. Premažite tijesto smjesom maslaca, česna i petrusina te ga izrežite na 6 jednakih traka. Trake tijesta slažite jednu na drugu, a kad ste ih tako poslagali izrežite ih na šest jednakih dijelova. U mali pleh u kojem pečete kruh stavite papir za pečenje te poslažite tih 6 narezanih dijelova (neka vam prema gore gleda strana koju ste rezali).
Nemojte nabijati dijelove jedne na druge, samo ih lagano prislonite i slobodno ostavite malo mjesta među njima. Pokrijte i ostavite da još malo raste dok ne vidite da je fino popunilo pleh. Otkrijte ga i stavite peći na 180° cca 40-ak minuta. Ako vidite da vam gornji dio prebrzo hvata boju pokrijte ga papirom za pečenje ili spustite niže u pećnici. Kruh ne trebate rezati nožem prije posluživanja već rukom trgate dijelove. Pull apart!
APSOLUTNI HIT TIJEKOM IZOLACIJE Slasni banana bread
Banana bread jednostavan je kolač koji ne zahtijeva puno sastojaka niti kompliciranu pripremu, a postao je apsolutni hit mnogih sladokusaca za vrijeme izolacije. Donosimo vam klasični recept, ali i jednako ukusnu vegansku verziju za koju je potrebno izbaciti samo jaja.
Sastojci • 225 grama običnog pšeničnog brašna
• 150 grama kokosovog šećera (poslužit će i obični bijeli šećer)
• 1/4 žličice sode bikarbone
• 1/4 žličice soli
• 1 žličica cimeta
• 60 grama oraha (grubo nasjeckanih)
• 60 grama mjendula (grubo nasjeckanih)
• 2 velika jaja (za vegansku verziju jaja zamijeniti s dvije banane)
• 113 grama nezaslađenog maslaca (rastopljenog i ohlađenog), a za vegansku verziju maslac zamijeniti margarinom
• 3 velike zrele banane
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i stavite rešetku u pećnici na sredinu. Dno i bočne stranice kalupa za kruh namažite maslacem ili koristite papir za pečenje. U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet. Umiješajte nasjeckane orahe i mjendule. U zdjeli srednje veličine kombinirajte pire od banane, tučena jaja (u veganskoj verziji jaja zamijeniti s dvije banane), rastopljeni maslac (ili margarin) i vaniliju.
Gumenom lopaticom ili drvenom žlicom lagano pomiješajte vlažne sastojke (smjesu od banane) u suhe sastojke dok se ne sjedine te tijesto postane gusto. Važno je tijesto ne miješati previše kako kruh ne bi bio gumen i tvrd. Razvaljajte tijesto u kalup te ga poravnajte žlicom. Pecite otprilike 60 do 70 minuta, dok kruh ne postane zlatno smeđe boje, a znat ćete da je gotov ako umetnete čačkalicu u sredinu i ona izađe čista. Kruh stavite na žičani stalak da se ohladi, a zatim ga izvadite iz kalupa. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.