Aktualno

DONOSIMO SVE DETALJE PRVOG DIGITALNOG POPISA STANOVNIŠTA 2021. Za netočne podatke platit ćete kaznu, ali smijete se izjasniti Klingoncem

popis stanovnistva

Bliži se popis stanovništva 2021., a s njime raste i broj pitanja na koja sugrađani žele znati precizan odgovor. Naime, posebnost ovogodišnjeg popisa jest ta što će se provesti u dvije faze i to u digitalnom obliku. Zato građane zanima kako će to sve funkcionirati putem sustava e-Građani, hoće li moći s jednom vjerodajnicom popisati cijelo svoje kućanstvo ili svatko od članova mora pristupiti sustavu, ali i trebaju li pustiti u drugoj fazi popisivače u kuću, ako su sve obavili digitalno. Odlučili smo stoga sve odgovore stavit na jedno mjesto kako bi cijeli postupak prošao što lakše. Kako su nam istaknuli iz Državnog zavoda za statistiku, u prvoj fazi samopopisivanja koja će se odvijati od 13. do 26. rujna 2021. građani će moći samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva kroz elektro­nički sustav e-Građani. Pravilo samo­popisivanja jest jedna vjerodajnica za jedno kućanstvo, što znači da ako se i više članova u kućanstvu koristi susta­vom e-Građani, samo jedan član kućan­stva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan. ­

Obavezno sačuvajte kontrolnu šifru

— Nakon ispunjavanja e-Upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja popi­snice e-ispitanik dobit će kontrolnu šifru koju treba zapisati i sačuvati jer će je u drugoj fazi terenskog popisiva­nja trebati predati u ruke popisivaču ili zalijepiti i ostaviti na vratima. Dakle, kontrolnu šifru treba obavezno čuvati do terenskog popisivanja. Za samopo­pisivanje kućanstvo mora imati raču­nalo, pristup internetu i koristiti se sustavom e-Građani – naglašavaju iz Državnog zavoda za statistiku.

Građani se mogu popisati putem mrežne stranice Popis2021.hr, a jedno­stavan klik na poveznicu preusmjerit će vas na sustav e-Građani. Potom će elek­tronička usluga Nacionalnog identifi­kacijskog i autentifikacijskog sustava zatražiti vašu autentifikaciju i pristup osobnim podacima. Kada kliknete na ikonu ‘Pristajem’, izaberite vjerodaj­nicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i pristupite samopopisivanju. Ukoliko tijekom samopopisivanja imate bilo kakvo pitanje ili nedoumicu, tu je za vas i informacijski centar svakim danom od 8 do 21 sat. Ne trebate se brinuti ni ako upitnik niste uspjeli ispuniti odjednom. Prema informacijama na stranici Popis 2021.hr, podatke koje ste prethodno unijeli moguće je spremiti te nastaviti s unosom kasnije. Ipak, trebate pripa­ziti da s popunjavanjem nastavite dok traje faza samopopisivanja, dakle do 26. rujna jer jednom kada vam sustav dodi­jeli jedinstvenu šifru, a upitnik ste već poslali, neće biti moguće više unositi promjene. Za to ćete ipak morati priče­kati drugu fazu terenskog ispitivanja te dolazak ispitivača na kućna vrata. Ako ste slučajno zaboravili popisati nekog člana svoga kućanstva, to će biti trenu­tak kada ćete to reći popisivaču te će on popuniti popisni upitnik za tu osobu.

Jedna vjerodajnica-jedno kućanstvo

Ako želite, primjerice, popisati svoje roditelje, to svakako možete napraviti, međutim, isključivo s njihovom vjero­dajnicom i tako popisujete cijelo nji­hovo kućanstvo. Važno je pripaziti da osoba koja popisuje popiše cijelo svoje kućanstvo, a ne samo sebe jer se u tom slučaju to smatra davanjem nepotpu­nih podataka za što su zakonom pred­viđene i novčane kazne. U drugoj fazi Popisa, putem terenskog ispitivanja, od 27. rujna do 17. listopada 2021. na teren izlaze popisivači koji će, putem osobnog intervjua sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja, popi­sati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale. Važno je naglasiti da osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan te da popisi­vač na tome ne treba ni inzistirati. Popi­sivanje se može provesti na hodniku ili ispred kuće.

Na području Dubrovačko-neretvan­ske županije sustavu e-Građani, poka­zuju podaci koji su nam dostavljeni iz Državnog zavoda za statistiku, barem jednom je pristupilo preko 31 tisuće gra­đana, dok je na razini cijele Republike Hrvatske to učinilo njih oko milijun i četiristo tisuća. Na području cijele županije popis će provoditi i kontro­lirati 290 popisivača i kontrolora, a u Gradu Dubrovniku njih 134, koliko ih se ukupno prijavilo do 19. srpnja do kada su trajale prijave. Svaki od popisivača u prosjeku će popisati između 200 i 250 kućanstava.

— Rad popisivača za vrijeme Popisa podrazumijeva dnevni angažman što znači da će popisivači na terenu pri­kupljati podatke tijekom cijelog dana, uključujući subote i nedjelje kada će biti najviše angažirani i kada se obitelji uglavnom nalaze kod kuće. To ne znači da će popisivač raditi 12 sati dnevno, već je to vremenski okvir unutar kojeg popisivači mogu popisivati i sami sebi organizirati rad. Državnom zavodu za statistiku je bitno da sve zadužene popisne jedinice budu popisane. Popi­sivač će prosječno moći zaraditi oko 5.000,00 do 6.000,00 kuna, ovisno o broju zaduženih popisnih jedinica i broju samostalno popisanih kućan­stava u prvoj fazi Popisa, a kontrolor će imati fiksnu zaradu 6.000,00 kuna – naglasili su za DuList iz Državnog zavoda za statistiku.

Hajdukovci, Dinamovci, Klingonci…

Ipak, važno je napomenuti, kako je popis potrebno shvatiti ozbiljno jer je davanje nepotpunih i netočnih poda­taka putem bilo koje od faza popisa kažnjivo. S obzirom da tijekom sva­kog popisa se među nacionalnostima i narodnostima nađu ‘Hajdukovci’, ‘Dinamovci’ pa čak i ‘Klingonci’, zani­malo nas je podrazumijeva li se i to kažnjivim u smislu davanja netočnih podataka. Ipak, čini se da se svatko ima pravo klasificirati onako kako se osjeća i deklarira jer je riječ o otvore­nim pitanjima.

— Ako osoba odbije dati podatke, odnosno prilikom davanja odgovora daje netočne ili nepotpune podatke, propisane su kazne u članku 46., Zakona o popisu stanovništva, kućan­stava i stanova od 3. travnja 2021. od 2.000 do 5.000 kuna. Sukladno članku 10. Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova, na pitanja o naci­onalnoj i vjerskoj pripadnosti osobe se mogu slobodno izjasniti. Pitanja koja se odnose na narodnost i vjeru su takozvana ‘otvorena’ pitanja. U popi­sni upitnik popisivač je dužan upisati točno onakav odgovor kako se osoba izjasnila – odgovorili su nam iz Držav­nog zavoda za statistiku.

PRVI DIGITALNI POPIS

Brža obrada podataka

Modernizacija načina prikuplja­nja podataka ubrzat će obradu podataka Popisa 2021. i pojeftiniti njegovu cjelokupnu provedbu, naglašavaju iz Državnog zavoda za statistiku. Popis 2021. provodi se prema stanju na dan 31. kolo­voza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa. Svi individualni podaci priku­pljeni Popisom 2021., naglasili su iz Zavoda, statistički su povjer­ljivi i službena su tajna te se objav­ljuju isključivo u zbirnom obliku u skladu sa Zakonom o službenoj statistici.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 8. rujna 2021.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist