Kultura

Dolenčić: Ovo nisu promocije knjiga!

pisci u sponzi 01

Ovo je velika i važna stvar i Dubrovniku, koje dugo nije bilo, a pogotovo nikad ovakve prigode – ona se zove 'I da te ljubim, a da te čuvam' po stihu Luka Paljetka i rekao bih kako je možda ne drugdje, ali kod nas jedan sasvim novi književno-kazališni žanr,

a na festivalu kojem je osnovni program predstavljanje umjetnosti – istaknuo je danas na konferenciji za medije Krešimir Dolenčić, intendant Dubrovačkih ljetnih igara.

– Tako s u i pisci dobili priliku da na drugačiji način predstave, na jedan teatralizirani način, sebe. Ne radi se o predstavljanju pojedinog književnog djela, promocije, već predstavljaju sami sebe unutar jednog izbora – naglasio je Dolenčić.

– Radi se o nekoliko scenarija u suradnji s piscima, redateljicom i glumcima. To su male kazališne predstave. Pisci dolaze ne samo jedan dan, već su prisutni cijelo vrijeme tog dijela Igara. Pisac je stavljen u jednu poziciju, u stvarnost koja zahtjeva terapiju, te nam je ovo bitan dio Igara – istaknuo je Dolenčić.

– Moram nešto napomenuti – stalno piše 'promocije knjiga' a to nije točno, jako je važno isticati. Ovo nisu promocije knjiga – zaključio je Dolenčić.

– Mislim da se može dogoditi komunikacija između pisaca i gle, kazališta! Ima li nešto prirodnije na svijetu od toga? No, te komunikacije između pisaca i kazališta nema, pa krećemo iz kazališta, kao i uvijek, u komunikaciju. Ne onu u klasičnom smislu, ne želim uopće primijeniti riječ 'promocija' – promovira se vino ili gaćice, ne promovira se knjiga, već se ona predstavlja. Međutim, mi je nećemo niti predstaviti, u onom klasičnom smislu. Nema toga! Umjesto toga, bit će na temelju izabranih ulomaka, a u dogovoru s piscima, performansi, koncertne izvedbe, te pokušaji kazališne predstave. Ta tri žanra vidjet ćete tijekom tih pet dana. Nema predstavljanja knjiga – naglasila je autorica projekta Mani Gotovac.

– Pisci su izabrani u dogovoru, koprodukciji Hrvatskog društva pisaca i Igara, a dugo smo razmišljali po kojem sustavu prvi put birati pisce. Odlučili smo – a ja sam se onda i prihvatila posla – da oni pisci koji su trenutno najčitaniji. Ali, valja napraviti distinkciju, jer se danas često čita 'pornografija', 'sapunice' i gluposti raznih vrsta, već oni pisci koji su zaista napisali neko djelo, a pri tome su čitani. Oni su izabrani da budu na prvom, a nadamo se da će biti i na idućim Igrama i da će ovo postati tradicija, a iduće godine neka budu i drugi pisci – naglasila je Gotovac.

– Uvijek radim prema svojim tekstovima, a ovo je iznimka. Uvijek me veseli otvaranje prema novim stvarima, a ove stvari prilično su mi zanimljive. Inače ne volim promocije knjiga, pa je i meni samoj bio izazov napraviti nešto ovako, mislim da se svaki tekst može s nekom zgodnom dosjetkom otvoriti na način da nije samo čitan, već osobnije pročitan. Ovo su dakle moji osobni pokušaji čitanja tih tekstova – istaknula je redateljica projekta Vlatka Vorkapić, inače redateljica nagrađivanog filma 'Sonja i bik'.

A što je izabrano za pet večeri o ljubavi?
Najnagrađivniji roman ove godine – 'Kalendar Maja' Zorana Ferića, a iz nje ulomak 'Tišina'. S time se otvara program 'I da te ljubim a da te čuvam' u Sponzi, program koji govori o ljubavi tokom pet večeri.
Druga večer posvećena je pjesnicima, njih dvoje – 'Ušao sam u sobu i našao te kako spavaš' Tomislava Bajsića i 'Ofelija i Hamlet' Irene Matijašević.
Treću večer imat ćemo priliku vidjeti predstavu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu 'Pričaj mi o Gorkome', nastala po autobiografskom romanu Mani Gotovac.
'Pisac i ja' autora Nikole Petkovića publika Igara imat će priliku vidjeti četvrtu večer, a posljednja večer posvećena je performansu Luka Paljetka, čijim stihom je naslovljen i cijeli projekt 'I da te ljubim a da te sanjam', a pod nazivom 'Bijela tama'.
Glumački par kojeg će redateljica Vorkapić voditi kroz večeri su Silvio Vovk i Marija Šegvić, osim u večeri kad će u predstavi 'Pričaj mi o Gorkome' nastupiti Judita Franković, Hana Hegedušić i Robert Plemić.
Ulaz na sve projekcije je besplatan, osim na 'Pričaj mi o Gorkome', za koju ulaznice možete kupiti po cijeni od 120 kuna.

Pročitajte još

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist