Politika

Dobiva li kultura malo novaca? Franković najavio financijski zahtjevnu 2024.!

knezev dvor

Tijekom rasprave na Gradskom vijeću o izvješću o radu Dubrovačkih muzeja u prošlog godini, vijećnik Đuro Capor otvorio je pitanje financiranja javnih ustanova u kulturi. Smatra kako su ogromne razlike između iznosa koje su ustanove dobivale 2019. i 2022.
-Mislim da su te brojke strahovito male. Gradonačelniče trebate učiniti puno više da se te brojke vrate na one iz 2019. – rekao je Capor.
Gradonačelnik Mato Franković nije mogao ne spomenuti kako je iza nas razdoblje koronakrize. Predložio je ravnateljima da predlože sve projekte koje misle da bi Grad treao financirati pa će se isti razmotriti.
-Ljetne igre traju 45 dana pa počinje Dubrovnik u pozno ljetu. Nakon toga je Stradun Classic, a u međuvremenu je tu Kazalište Marina Držića, imamo kvalitetne izložbe Muzeja, Galerije… Mali smo grad, ali se trebamo pohvaliti brojnim uspjesima naših kulturnih ustanova. Nije bilo dovoljno novca u 2022., ali toga smo bili svjesni te su ravnatelji uspjeli napraviti dobre priče – rekao je gradonačelnik te dodao kako je 2023. već pokazala stanoviti oporavak po pitanju financija. Vratit ćemo se korak po korak, napomenuo je te dodao kako će 2024. financijski biti iznimno zahtjevna i izazovna.
-Moramo biti stabilni za dočekati bilo kakvu krizu pred nama – naglasio je.
Vijećnik Željko Raguž rekao je kako bi volio da je jednako dosljedan za sve teme kao što je po pitanju kulture.
-Postoje dvije institucije koje svaki Dubrovčanin prođe godišnje to su bolnica i sportska dvorana. Treća je možda baraka. I nakon svega se govori kako je malo novaca za kulturu – rekao je Raguž.
-Budite dosljedni pa recite kome biste uzeli te novce – dodao je vijećnik te istaknuo kako bi on filao još onima koji sve imaju.
Marko Potrebica je rekao kako se i 2019. govorilo kako novac nije jamstvo kvalitete u kulturi.

-Trebalo bi odvojiti priču financiranja od samih programa – smatra. Dodao je: dala bi jadna mati, ali nema okle svima puno.

Andro Vlahušić rekao je kako imamo tri puta više kulturnih ustanova i programa tri puta više od mnogih.

-Donijeli smo odluku da je baština besplatna i da su muzeji besplatni. Odakle novci? Dolaze iz proračuna Grada Dubrovnika. Do 2010. uzimali smo za kulturu od poreza građana. Potom smo prešli na priču da stranci plaćaju kulturu – objasnio je Vlahušić. Rekao je kako će kultura potrošiti 11 milijuna eura iz proračuna.

-Da nema plaćanja turista, mi bismo sva vrata zatvorili. Nema drugog novca i hvala Bogu da to imamo – rekao je.

Za raspravu se javio i Pero Vićan koji je rekao kako je pitanje sredstava vječno pitanje.

-Nikad nismo napravili temeljitu raspravu o tim ustanovama u kulturi kako bi se vidjelo što tko od njih radi i što tko od njih zaslužuje – rekao je. Napomenuo je kako neke ustanove imaju mogućnost pojačati svoje prihode, a neke baš i nemaju.

-Neću govoriti što o kojoj mislim jer to nije rasprava. Iako, mi kao Gradsko vijeće nemamo utjecaj na izbor ravnatelja tih ustanova pa što onda uopće o tome raspravljamo. To je apsurdnost zakonodavca – dodao je Vićan.

Vlahušić je rekao kako su sve naše ustanove čuvari svjetske baštine.

Izvješće je usvojeno uz Vićanov glas protiv.

 

 

 

Pročitajte još

NOVA DRAMA U DOMOVINSKOM POKRETU “Ova stranka više ne postoji, radi se o primitivnoj bandi”

Dulist

Mišo Krstičević odlazi s dužnosti gradonačelnika Ploča, grad će voditi Ivan Marević

Dulist

Vlada uvodi porez na nekretnine, a navodno će se povećati i plaće

Dulist